Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat, miercuri, la Radio France Internațional, că Parlamentul va fi “obligat” să respecte decizia CC privind referendumul, chiar dacă ar fi o “enormitate”, el apreciind că un nou referndum nu poate fi organizat, dar că teoretic este posibilă o nouă suspendare.

“Parlamentul are o singură opţiune, aceea de a respecta şi aplica decizia Curţii Constituţionale, care indiferent de rezultatul ei, în mod evident, va nemulţumi una dintre părţi”, a afirmat Șova. “Dar nu există altă cale de urmat, decât respectarea deciziei Curţii Constituţionale”, subliniază el, precizând totodată că dacă nu vor fi respectate deciziile CCR, România se va plasa în afara statului de drept.

”Chiar dacă nu ne convine acest lucru, afirm şi susţin că am fi primul stat din UE aflat într-o situaţie comică, adică am avea un preşedinte pus prin hotărâre judecătorească împotriva voinţei cetăţenilor. Dar şi aşa fiind, dacă magistraţii constituţionali în înţelepciunea lor vor decide că este posibilă o asemenea enormitate, va trebui s-o respectăm”, afirmă Şova.

În privința posibilității organizării unui nou referendum, Șova a afirmat că acest lucru nu este posibil „întrucât Constituţia este foarte clară: referendumul se organizează în 30 de zile de la suspendare. Deci, e un termen de decădere, un nou referendum nu poate fi organizat. Singurul lucru care este posibil în cazul, Doamne fereşte şi nedorit de noi, pe care eu personal, nu mi-l pot imagina în acest moment, juridic vorbind, nu-mi pot imagina şi constituţional, întoarcerea domnului Băsescu, dar dacă ea se va întâmpla şi domnia sa va înţelege în continuare să încalce Constituţia, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare. Dar nu m-aş hazarda să discut atât de departe”. Ministrul a declarat că el este convins că decizia CCR va fi în conformitate cu votul dat de români. „ Este imposibil să ignori 7,4 milioane de români, care i-au spus domnului Traian Băsescu să plece acasă, pentru că atunci, fireşte, democraţia ar avea un înţeles destul de limitat pentru cineva. Toţi românii ar înţelege că, indiferent ce votează, decid judecătorii Curţii cine-i preşedinte în România. Şi asta ar fi o interpretare care nu cred că ar sprijini nici ea statul de drept”, a conchis Dan Șova.a