Spania a devenit prima echipă din istoria fotbalului care cucerește trei trofee majore consecutive. Furia Roja a impresionat pe toată lumea și specialiștii se întreabă deja dacă în 2014, la Mondialele din Brazilia, va exista vreo formație care să țină piept uneia dintre cele mai bune echipe care au existat în istoria jocului cu balonul ro-tund.

Chiar în momentul în care unii începuseră să se îndoiască de capacitatea Spaniei de a continua drumul triumfal pe ulițele fotbalului, a venit finala Campionatului Euopean. Un 4-0 uluitor cu Italia la capătul unui joc minunat și toată lumea s-a ridicat din nou în picioare să omagieze fotbalul spectacol. Iniesta, Xabi, Fa­bregas, Silva, Ramos, Torres sau Casillas nu numai că au câștigat, dar au și dat tuturor senzația că în acest moment nu au adversar pe dreptunghiul verde. 

Dincolo de Spania, însă, ce ne-a mai adus acest Campionat European? În primul rând, o renăscută și minunată echipă a Italiei, cu un joc spectaculos, deschis, de-parte de catenaccio. Italia a pierdut finala cu 0-4, dar impresia de final a fost aceea că squadra este pe un drum bun. Tot alături de italieni s-ar putea așeza și portughe-zii, eliminați în semifinale de Spania numai după loteria penaltiurilor. Cristiano Ronaldo a avut momente de grație, iar lusitanii se pot considera marii învinși ai competiției. 

La polul opus, marile dezamăgiri s-au numit Anglia și Franța. Două echipe de la care se așteptau multe, dar care nu au fost în stare de aproape nimic. Anglia a în-cercat să copieze jocul la rezultat al lui Chelsea, dar fără succesul scontat, iar Franța e o umbră a fostei campioane mondiale și europene. 

Despre Anglia s-a spus mereu că a inventat fotbalul, iar Brazilia a fost considerată mereu cea mai bună echipă din lume sau, măcar, cea mai spectaculoasă. 

Dar gata cu șabloa­nele! Spania e acum la putere și poate revendica oricare dintre cele două atribute: este inventatoarea fotbalului total, care îmbină eficiența cu tacticizarea și, de departe, practică cel mai frumos fotbal din lume! ­VIVA, ESPAÑA!


Ultimele știri de la Euro

 Iniesta a fost ales jucătorul tuneului. 

 Torres a fost desemnat golgheterul Euro 2012, cu trei goluri, la fel ca Balotelli (Italia), Gomez (Germania), Ronaldo (Portugalia), Dzagoev (Rusia) și Mandzukici (Croaţia). Torres și Gomez au avut și câte o pasă decisivă, însă spaniolul a beneficiat de mai puţin timp de joc (189 minute faţă de 280). 

 Spania a câștigat Euro după ce a învins Italia, 4-0 (2-0), în finala de pe stadionul Olimpic din Kiev. Golurile au fost marcate de Silva‚ 14, Alba‚ 41, Torres, 84 și Ma-ta, 88.