Zilnic, șase românce mor din cauza cancerului de col uterin. Testul Babeș-Papanicolau, cel care poate scoate la iveală un eventual cancer de acest tip se realizează în mod frecvent la Spitalul Județean Ilfov. Cu toate acestea, primele examinări în cadrul programului național de depistare a maladiei în această unitate sanitară, se vor realiza abia de la începutul lunii viitoare.
Femeile din Ilfov, examinategratuit abia din octombrie
Deși, sunt pregătiți cu toate cele necesare pentru a susține programul Ministerului Sănătății, specialiștii de la Spitalul Județean Ilfov nu pot da startul campaniei din simplul motiv că încă nu au intrat în posesia testelor. Însă, din octombrie, localnicele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani vor fi examinate.
Deși, sunt pregătiți cu toate cele necesare pentru a susține programul Ministerului Sănătății, specialiștii de la Spitalul Județean Ilfov nu pot da startul campaniei din simplul motiv că încă nu au intrat în posesia testelor. Însă, din octombrie, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani vor fi examinate.
Medicii de familie dau „trimiterile” tipizate…
„Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau în cadrul programului gratuit al MS care se desfăşoară pe o pe-rioadă de cinci ani”, susține ministrul Sănătății, Vasile Cepoi. În calitate de viitoare pacientă e bine să știi că medicul de familie te va chema la cabinetul său în funcție de data nașterii tale. „Acesta îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a efectua testarea și îți va face o consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot el este cel care va stabili dacă intri sau nu în program. Dacă vei fi inclusă în program, medicul de familie îți va elibera un formular în baza căruia te poți înscrie și-ți va înmâna o listă cu centrele de recoltare admise. Cu programarea și formularul respectiv, vei merge la centrul de recoltare al spitalului”, atenționează managerul Eduard Armeanu.
… și prezintă rezultatele pacientelor
Conform medicilor, probele vor fi trimise la anatomopatolog, iar rezultatele finale vor ajunge la medicul de familie, acolo unde trebuie să te prezinți tot cu formularul tipizat. Medicul de familie îți va prezenta rezultatul analizei, cu detalii, iar în cazul în care testul indică unele modificări vei reveni la ginecologul din spital pentru alte investigații și evenutal pentru administrarea celor mai moderne și mai eficiente tratamente de specialitate. La Spitalul Județean Ilfov se fac frecvent teste Babeș-Papanicolau, așa că personalul medical este gata pregătit pentru a demara campania. Doar testele lipsesc… deocamdată. O campanie similară susținută de cadrele de aici a avut loc în perioada 2004-2008, însă, după numai patru ani a fost oprită din lipsă de fonduri.
Cine nu are voie să facă testele
● femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin
● femeile care au suferit o histerectomie totală pentru afecţiuni benigne
● femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin
● femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, iar la ultimele trei examene Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
„Vom avea 4.000 de teste pe care le vom efectua până la sfârșitul anului, urmând ca din ianuarie numărul lor să se suplimenteze în funcție de necesar. Deocamda-tă, avem contracte încheiate cu 60 de medici de familie din județ, fiecare având între 200 și 1.500 de paciente pe listă. Testele vor fi achiziționate de Institutul Oncologic din București și distribuite nouă. Cel mai probabil, la 1 octombrie vom reuși să începem programul, de departe, unul dintre cele mai importante programe de prevenție desfășurat la nivel naționa.
Asist. Univ. Eduard Armeanu, managerul Spitalului Județean Ilfov.