Managerul spitalului județean este, din anul 2009, doctorul Eduard Armeanu. Domnia sa are 43 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept și are un doctorat în management la ASE. Este căsătorit și are doi copii. În cei aproape 3 ani de când se ocupă de gospodărirea acestei unități medicale, a reușit, prin tenaci-tate și răbdare, să o transforme, dintr-o hărăbaie sinistră, într-un așezământ medical modern și civilizat. Doctorul Armeanu ne-a povestit „odiseea” modificărilor prin care a trecut spitalul pe care îl conduce.
Clădirea de pe bulevardul Basarabiei care adăpostește acum Spitalul Județean Ilfov a purtat de-a lungul timpului mai multe nume: Spitalul Dr. Stâncă, Spitalul Titan, Spitalul Sf. Împărați Constantin și Elena. În anul 2007 a fost alocată Consiliului Județean Ilfov, pentru a se înființa aici un spital județean. Dar imobilul a fost preluat, oficial, de-abia în 2010. De atunci CJ, împreună cu CNAS, asigură bugetul necesar desfășurării activității.
Renovarea spitalului a început în iarna 2009, odată cu învestirea dr. Armeanu în funcția de manager și a durat până în 2011. În prezent, spitalul dispune de 350 de paturi, are o unitate de primiri urgențe și asigură servicii medicale de chirurgie generală, boli interne, ginecologie și obstetrică, urologie, neurologie, oncologie, ORL, gas-troenterologie, cardiologie, recuperare, balneo și fizioterapie. Aproape 100 de medici asigură actul medical pentru aceste specializări, iar anual sunt internați 22-23 mii de pacienți, dintre care aproape jumătate sunt bucureșteni.
Renașterea Spitalului Județean
„Când am venit prima oară aici, m-am speriat!”, ne spune managerul Eduard Armeanu. „Clădirea era o văgăună insalubră, cu greu putea fi numită spital. Ușile ară-tau de parcă fuseseră roase de câini. Peste tot, tencuială căzută, pereți crăpați. WC-urile, de o mizerie de nedescris, erau la capătul culoarelor. În plus, am găsit și o datorie de 55 de miliarde de lei vechi. Am găsit și tot felul de contracte dubioase, unele dintre ele care depășeau limita legalității. Am jurat atunci să schimb total situația, beneficiind și de experiența mea de director în cadrul CNAS. În doi ani, am reușit să renovez și să utilez cu aparatură o bună parte din spital.”, ne povestește dr. Armeanu. „Datoria am achitat-o în 2010”, continuă domnia sa. „Acum am un proiect de modernizare, reabilitare și dotare a corpului central cu fonduri europene, în valoare de 20 de milioane de euro. Documentația a fost finalizată și aprobată, iar CJ a vărsat în cont partea sa de participare de 2%. Practic stăm cu fundul pe bani, iar lucrările vor demara cât de curând și sperăm ca în doi ani să le finalizăm. Poți face ce-ți trece prin cap, dar să nu-ți bați joc de bani…”, mai spune domnia sa. Dr Armeanu ne mai descrie și cum va arăta noua clădire. Va fi îmbrăcată în sticlă și va fi dotată cu stații de epurare. Dar realizarea de suflet a managerului Armeanu este laboratorul de fertilizare „in vitro”, unul dintre cele mai performante din țară, cu o rată mare de reușită. Acesta a fost modernizat și este în curs de reautorizare. Sunt așteptate sute de cupluri anual, având în vedere și prețul rezonabil. O fertilizare folosind acest procedeu va costa doar 4000 de lei. Spitalul se mai mândrește și cu trei săli de operații, dotate cu aparatură de ultimă generație, cărora li s-a dus buhul în lumea medicală bucureșteană. Prin urmare, nu de puține ori, medici din alte spitale își aduc pacienții ca să i opereze aici, ajungându-se să se lucreze la foc continuu, ziua noaptea și în week – end.
La Spitalul Județean nu trebuie să aduci bani de-acasă
Doctorul Armeanu ne mai spune că spitalul nu are probleme deocamdată cu medicamentele și materialele sanitare. Ba mai mult, sunt aduși aici pacienți din spitale mai mari și mai prestigioase, care nu dețin anumite medicamente, pentru a-și urma tratamentul.
Secția de Recuperare, Balneoterapie și Fizioterapie este și ea foarte apreciată de pacienți. Sute de bolnavi cu probleme reumatismale sau locomotorii vin aici în căru-cior și pleacă pe picioarele lor. De asemenea, secția de urologie, dotată cu aparatură ultraperformantă, este considerată una de top, deși este deservită de doar trei medici. Managerul spitalului are, totuși, și o problemă. Numărul asistentelor și al infirmierelor este insuficient, având în vedere că ar mai fi nevoie de încă 100 de angajați, fapt care afectează calitatea actului medical.
Ca o concluzie, dr. Eduard Armeanu ne-a spus la finalul întrevederii noastre că va depune în continuare toate eforturile pentru ca acest spital să devină unul de elită, nu numai pentru ilfoveni, dar și pentru oricare alt pacient care va dori să beneficieze de îngrijiri de calitate. “Am ambiția ca peste ani de zile acest spital să se numească Spitalul Județean dr. Armeanu”, ne-a zis, pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, domnia sa.