Parlamentarii PSD au înaintat un proiect de lege care propune ca, anual, până la data de 30 octombrie, prin hotărâre a Guvernului, să fie stabilite produsele deficitare care vor beneficia de o schemă de finanțare începând cu 1 ianuarie, anul următor.
Schema de sprijin se acordă pentru fiecare produs deficitar până la sfârșitul perioadei programate, respectiv 31 decembrie 2025.
Susținerea fiecărui produs deficitar se face pe o perioadă de minim 8 ani, mai prevede proiectul legislativ susținut și de actualul Guvern.
Potrivit Agrointeligența – www.agrointel.ro, anul viitor, cultura vegetală care ar putea beneficia de un astfel de ajutor ar fi fasolea boabe. Împreună cu fasolea boabe, de anul viitor va primi ajutor de stat și producția de pește. Apoi, în 2019, va intra la sprijin sectorul cărnii de pasăre și, apoi, în 2020, cel al cărnii de vită.
Un ajutor în lupta cu importurile
Scopul acestei inițiative legislative este acela de a-i sprijini pe fermieri să facă față în lupta cu importurile. Un prim pas a fost deja făcut, prin programul „Tomata” și prin subvenția la suine.
„Noi acum ne-am dus pentru sesiunea parlamentară, care se deschide la 1 septembrie, am venit tocmai cu acea lege-cadru de susținere a produselor deficitare, acolo sunt prevăzute pe lângă tomate și carnea de suine și, în general, reproducția la suine, pentru că de fapt despre asta discutăm, sunt prevăzute celelalte sectoare care sunt în deficit pentru că am spus de fiecare dată, ne uităm la importuri și vedem exact pe ce cheltuim noi cei mai mulți bani. Dacă cheltuim cum este cazul peștelui, automat trebuie să mergem pe un program de susținere a sectorului respectiv, dacă cheltuim mai mult pentru carnea de pasăre, trebuie să mergem pe sectorul respectiv, dacă cheltuim pe fasole sau eu știu, dau exemple, pe ovine sau altceva, atunci sigur că noi ne vom orienta pe acele produse. Dar, mă repet, avem depus acea lege cadru, un program de 8 ani și sigur că de acolo vor porni hotărârile de guvern, vor porni celelalte programe”, a declarat, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Valoarea ajutorului, stabilită prin HG
„Valoarea anuală a schemei, tipul și intensitatea finanțării, beneficiarii schemei de sprijin, condițiile de eligibilitate, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual, prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cazul în care pentru susținerea acestui program este necesară instituirea unei scheme de ajutor de stat, aceasta se notifică la Comisia Europeană conform dispozițiilor art.108 alin.(3) din TFUE”, mai arată inițiatorii proiectului de lege.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.367