Dacă medicii și asistenții fac eforturi deosebite pentru a salva viețile pacienților infectați cu noul tip de coronavirus, preoții se îngrijesc nu numai de sufletul acestor oameni, ci și de partea materială și financiară de care depinde sănătatea lor. Patriarhia Română s-a implicat activ în lupta împotriva COVID-19, chiar de la izbucnirea epidemiei în țara noastră.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 496, ediția print
De-a lungul celor două luni de epidemie, Biserica Ortodoxă Română a fost foarte aproape de cei afectați, oferindu-le atât sprijin spiritual și consiliere, cât și hrană, produse de igienă personală și alte lucruri de maximă necesitate. În toată această perioadă, clericii au organizat numeroase acțiuni caritabile care au venit în sprijinul spitalelor, cadrelor medicale, a pacienților și a persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu. Așa se face că totalul ajutorului financiar și material acordat de Patriarhia Română de la începutul crizei medicale și până în prezent, a depășit suma de 12,5 milioane de lei. Iar acțiunile de susținere a celor ce sunt în dificultate demarate de această instituție nu se opresc aici.
Clerici și mireni, împreună și la necaz
“În aceste zile luminate de bucuria Învierii lui Hristos, dar și de bucuria regăsirii creștinilor ortodocși în comuniune și solidaritate prin sprijinirea concretă a oamenilor afectați sever de pandemia actuală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le mulțumește ierarhilor, preoţilor, diaconilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române care au răspuns îndemnului de a ajuta pe cei aflaţi în dificultate. Prin implicarea directă a centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor din Biserica Ortodoxă Română, în perioada 13 aprilie – 17 aprilie 2020 a fost oferit un ajutor financiar și material în cuantum de încă 2.799.600 lei. Rezultatul ajutorului concret oferit până în prezent la nivelul întregii Patriarhii, în cuantum de 12.598.078 lei, reflectă sensibilitatea, realismul şi generozitatea creștinilor ortodocși români, clerici și mireni, care, împreună, formează Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-o comunicare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române.
Patriarhia îndeamnă clericii să continue acțiunile caritabile
Așadar, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le mulțumește clericilor și credincioșilor solidari și îi îndeamnă să continue să ajute oamenii aflați în nevoie. “Patriarhia Română îi îndeamnă pe slujitorii sfintelor altare să continue acțiunile caritabile dedicate celor afectați de pandemie și să ofere în continuare ajutor la nivel de parohii și eparhii, în mod special persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină. Ne rugăm Domnului Hristos Cel înviat să trecem cât mai curând peste starea actuală de pandemie”, mai informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Așadar, preoții din toată țara s-au mobilizat în sprijinirea personalului medical și al persoanelor vulnerabile. Prezentăm și noi, în cele ce urmează, o mică parte din ajutorul acordat de clerici în lupta împotriva epidemiei!
Cum s-au implicat preoții, concret în criza COVID-19?
- Au donat spitalelor din linia întâi zeci de ventilatoare noi,
- Au oferit hrană caldă persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină,
- Au dăruit mii de sticle cu apă plată spitalelor, printre care și spitalelor „Grigore Alexandrescu”, Municipal, Elias, „Marie Curie”, Fundeni și Militar,
- Au oferit alimente pentru cadrele medicale care tratează bolnavii de COVID-19,
- Au donat alimente persoanelor din centrele sociale, căminele pentru vârstnici și cantinele parohiale,
- Au dăruit hrană caldă persoanelor care au rămas fără venituri,
- Au donat mii de cărți de rugăciune pentru pacienți și personalul medical,
- Au oferit hrană lucrătorilor vamali,
- Au achiziționat aparatură medicală pentru spitalele locale,
- Au donat mii de măști și săpun lichid spitalelor,
- Au înființat (în colaborare cu ISU București-Ilfov) numărul unic de apel 0799.785.491 pentru cei aflați în situații de gravă vulnerabilitate socială, unde aceștia pot cere alimente și hrană caldă.
Specialiștii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”:
”Asemenea dovezi de compasiune și grijă față de cei din jur ajută foarte mult”
“De altfel, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a și prezentat mulțumiri publice Patriarhiei Române pentru „sprijinul material și suportul spiritual” oferit: „Mulțumiri Patriarhiei Române pentru sprijinul material și suportul spiritual. În această perioadă grea, asemenea dovezi de compasiune și grijă față de cei din jur sunt foarte importante și ajută foarte mult, atât personalul medico-sanitar, cât mai ales beneficiarii direcți, pacienții”, au transmis reprezentanții Institutului „Matei Balș”, pe site-ul oficial. Însuși Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a donat suma de 10.000 de lei din salariul personal în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii platformei ajutacubucurie.ro. Această platformă a fost creată de Patriarhia Română și Federația Filantropia pentru a spriijini eforturile la nivel național în criza COVID-19. Aici se poate cere, dar și oferi ajutor pentru cei vulnerabili și izolați din toată țara.
Patriarhul României, mulțumiri Papei Francisc pentru donația făcută Spitalului din Suceava
Cu prilejul marii sărbători a Sfântului Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință care a fost prăznuit de Biserica Ortodoxă Română joi, pe 23 aprilie, Papa Francisc, care poartă și numele de Jorge (Gheorghe) după Sfântul Botez, a făcut o donație considerabilă Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Donația constă în cinci ventilatoare pulmonare, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare. “În după amiaza zilei de 23 aprilie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare de mulțumire adresată Sanctității Sale Papa Francisc pentru darul făcut de acesta Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, informează Basilica.ro.
Foto: Basilica.ro