• 30 de bebeluși au murit în acest an pentru că nu au putut fi spitalizați

  • La ATI nu mai pot fi internate toate urgențele pentru că nu mai sunt locuri disponibile

  • De multe ori, medicii sunt nevoiți să refuze internarea nou-născuților aflați în stare critică, din lipsă de locuri

Ministerul Sănătății a dispus un control la Spitalul Marie Curie, din Capitală, după ce șeful Secției de Anestezie Terapie Intensivă, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a avertizat asupra faptului că nu mai există locuri libere pentru bebelușii a căror supraviețuire depinde de terapia intensivă. Medicul copiilor a mai precizat și faptul că 30 de nou-născuți au murit în ultimul an pentru că nu au fost bani de tratamente.   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 521, ediția print

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie este supraaglomerată, astfel că, medicii nu mai pot interna toate urgențele. „Este clar, sunt știute de foartă multă vreme, dar este foarte bine că un corp de control sau domnul ministru, dacă vine personal, cred că va înțelege mai bine lucrurile cum sunt, care nu sunt de azi, de ieri, sunt de multă vreme și sunt semnalate. În momentul acesta avem încărcare pacienți 110 la sută. Acum a venit unul în UPU foarte critic și n-avem unde să-l punem și a trebuit să facem ceva de urgență. Și ne mai vine încă unul de la Iași, peste cei 110 la sută grad de internare. Este o mare presiune pentru a interna acești pacienți critici, care unii dintre ei mor la nivelul 2 de îngrijire, pur și simplu mulți mor în spitalele care îi îngrijesc așa cum îi îngrijesc, fără a acorda îngrijirea necesară corespunzătoare. La nivel 2 înseamnă că practic nu-l îngrijesc cum trebuie, chiar suntem chemați de multe ori în instanță pentru omor din culpă, de vreo trei ori ne-au chemat, pentru că n-am putut să-i internăm”, a spus medicul Cătălin Cîrstoveanu, miercuri, 14 octombrie, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Digi24. Medicul a ținut, însă, să precizeze faptul că a vorbit în nume propriu. 

Acesta a mai explicat că situația de la Spitalul Marie Curie nu este singulară. Acest lucru se întâmplă în întreaga țară. „România are nevoie de 100 de paturi cu personal, cu infrastructură, fonduri pentru consumabile, cu salarii. Noi am anunțat lucrul ăsta. Există document oficial la Ministerul Sănătății în care se atestă. Sunt peste 150 de morți la nivelul 2. Un alt număr de pacienți, la nivelul 3, mor fără să primească îngrijirea corespunzătoare, adică fără operații. Nu e normal să se întâmple lucrul acesta. Este o nevoie sistemică a țării noastre și trebuie să punem umărul, să schimbăm cu ceva. Sigur că un control e bun, pentru că ne arată lucrurile astea. Când spunem că nu mai avem bani, ne așteptăm la o reacție. Spunem foarte clar: de o lună și jumătate am rămas fără bani. La noi banii înseamnă sute de mii de RON. Am spus la începutul anului că avem nevoie de 2,5 milioane de lei. Am primit 1,3 milioane plus încă 100.000. Și am spus: astea trei luni până în decembrie, suntem morți! Au venit pacienți super-critici și evident că am luat consumabile pe împrumut. Consumabile foarte complicate”, a mai spus dr. Cătălin Cîrstoveanu, la Digi 24. 

Secția ATI de la Marie Curie, una de excelență în domeniul neonatologiei din România

În urma acestor declarații ale medicului Cătălin Cîrstoveanu, Inspecția Sanitară de Stat și Corpul de Control al Ministerului Sănătății au început miercuri, 14 octombrie, o acțiune de evaluare a modului de gestionare a activității la nivelul Spitalului Marie Curie, inclusiv la Secția Anestezie Terapie Intensivă. La rândul lor, reprezentanții spitalului au făcut următoarele precizări: „Referitor la informațiile prezentate în spațiul public de către domnul dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef de secție TINN (terapie intensivă nou-născuți) și coordonator al Programului TINN din cadrul spitalului MS Curie, precizăm următoarele: poziția exprimată de doctorul Cîrstoveanu este personală și nu angajează conducerea Spitalului MS Curie. Cei 30 de nou-născuți decedați de la începutul acestui an, la care se referă dr. Cîrstoveanu, nu au fost internați în spitalul nostru, ci se aflau pe o listă de așteptare, conform afirmațiilor dr. Cîrstoveanu. Secția condusă de dr. Cîrstoveanu, una de excelență în domeniul terapiei intensive neonatologice din România, este suprasolicitată și nu poate interna toate urgențele. În legătură cu finanțarea acordată programului TINN de către Ministerul Sănătății, precizăm că sumele alocate până azi însumează 1,3 milioane lei; în cursul zilei de azi s-au mai primit 800.000 lei”, se arată într-o comunicare a reprezentanților spitalului. 

300 de copii născuți în alte spitale, aduși anual la TINN

Așadar, Spitalul Marie Curie oferă, în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, îngrijire neonatală la cel mai înalt nivel. Fiecare membru al echipei de specialiști este dedicat celei mai bune îngrijiri neonatale pentru copil, asigurând îngrijiri inovatoare și de înaltă calitate. În fiecare an, aproape 300 de copii născuți în alte spitale sunt aduși la TINN prin intermediul ambulanței sau elicopterului SMURD de către experți în transport. Neonatologii și asistenții medicali de aici sunt pregătiți să ofere sprijin specializat celor care au nevoie de el. Toți pacienții sunt admiși din alte spitale în mod transparent, în ordine, prin intermediul unei aplicații electronice, însă urgențele au întotdeauna prioritate.