Aparent, forfota şcolii e mai potolită. Atenţia şi concentrarea momentului? Învăţământul preuniversitar. Pentru elevi? Cei care au ratat prima sesiune de bac intră în a doua rundă a examenului.

Pentru dascăli? Una din “grijile casei”, ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Ilfov e bilanţul definitivatului profesoral.  Adică, rezolvarea consecinţelor lui. 

O alta? Lipsa cadrelor didactice. Cu una din cauze – subevaluarea salarială. 

Bac-ul de toamnă

În etapa asta, se configurează comisiile. E stabilit personalul tehnic de lucru. E nominalizată asistenţa, sunt repartizate răspunderile. 

De la Ion Cornaciu, inspector şcolar general al ISJ Ilfov afli întotdeauna sinteza faptelor. „S-au încheiat înscrierile pentru a doua sesiune de bacalaureat. Examenul? La sfârşitul lui august. Rezultatele?  În septembrie. 

Sunt circa 1.300 de candidaţi înscrişi. Li se vor adăuga cei care au trecut de corijenţe. Nu sunt foarte mulţi. Anul acesta, promovabilitatea a fost crescută”, afirmă el.

Unde se va da examenul?

Vor fi  trei centre, la următoarele licee tehnologice: 

„Cezar Nicolau”, din Brăneşti, cu subcomisie la Liceul „Theodor Pietraru”;   

„Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, cu subcomisie la Liceul „Barbu Ştirbey”; 

„Doamna Chiajna”, din Roşu Chiajna, cu subcomisie la Liceul „Vintilă Brătianu”, din Dragomireşti-Vale. 

Definitivatul – pahar pe jumătate plin sau gol? 

Acest examen e un început de carieră pentru cadrele didactice. S-au înscris 125 de profesori. Dintre ei s-au prezentat 100, iar 8 au absentat. 17 s-au retras, pe parcursul desfăşurării probelor. Nimeni nu a fost eliminat. 

Procentul de promovare a fost de 50%. 

O ciudăţenie:  cei mai mulţi dascăli care au picat, sunt absolvenţi cu 9 şi 10 la examenele de licenţă. Întrebări care persistă: Cum au căpătat ei note maxime, la terminarea facultăţii? E mediul universitar prea generos în evaluări? 

 672 de catedre şi posturi vacante 

ISJ Ilfov pregăteşte acum concursul naţional de ocupare a posturilor vacante şi libere. Din 2.400 de locuri ocupate, 672 sunt libere. E o realitate alarmantă. Ea trebuie să dea de gândit. În judeţ, s-au înscris 316 candidaţi şi au fost admişi 284. 

Peste câteva zile vor da proba scrisă, în unicul centru de examen, la Liceul tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brăneşti. 

Redacţia le urează succes! Copiii, chiar merită profesori bine pregătiţi, cu drag şi aplicaţie pentru  misiunea pe care o au. 

E grija neliniştită, amestecată cu osteneală şi a lui Ion Cornaciu.