Viitoarea PAC încorporează un sistem nou și inovator, cunoscut sub numele de „scheme ecologice”, pentru a spori acțiunile naționale de protecție a mediului și a climei în funcție de nevoile și condițiile locale.

Este obligatoriu ca statele membre să elaboreze și să ofere agricultorilor una sau mai multe scheme ecologice. Ele sunt totuși facultative pentru fermieri. Schemele ecologice implică un angajament anual, „un an la un moment dat”, făcându-le să fie flexibile și atractive pentru fermieri.

Schema ecologică pre­supune o plată anuală pe hectarul eligibil și ar putea fi plătită ca un supliment al plăților directe ale agricultorilor sau ca sisteme independente cu plăți bazate pe pierderile de venituri și costurile suplimentare suportate de agricultori. Aceste subvenții ar putea fi extinse și consolidate prin măsuri ambițioase de dezvoltare rurală.

Statele membre pot să elaboreze scheme ecologice pentru practicile agricole, cum ar fi gestionarea mai bună a pășunilor și pajiștilor permanente, gestionarea nutrienților, pentru speciile polenizante, agroecologia și agricultura ecologică.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.437