Ministerul Agriculturii pregătește împreună cu Ministerul Fondurilor Europene două scheme noi de sprijin. Banii vor fi acordați sub forma unor subvenții directe, iar sumele încep de la 350 de euro și ajung la 750 de euro și vor fi acordate angajatorilor din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. A anunțat astăzi, 4 august 2020, ministrul agriculturii Adrian Oros.

Prima schemă de ajutor se referă la tineri și va avea o finanțare de 100 de milioane de euro. Măsura are scop facilitarea la piața locurilor de muncă a tinerilor. Categoria de vârstă vizată este cuprinsă între 16 și 29 de ani.

„Noi aici ne referim, în primul rând, la cei care termină, fie liceul, fie facultăți de specialitate. Ăsta a fost interesul nostru, să intrăm în această schemă, cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene. Nu se va rezuma doar la cei care au studii în domeniu (agriculturii n.r.). (…) Deci, ei vor primi sprijin public nerambursabil, acordat în această măsură, de maximum 75% din salariu plus contribuții pentru acei angajați care au fost recrutați pentru un post în care au specialitate și până la 50% pentru cei care au fost recrutați într-un post unde nu au specialitatea.

Cei fără studii vor beneficia de 350 de euro pe lună, cei cu studii medii, 500 de euro pe lună, iar cei cu studii superioare, 750 de euro pe lună. Sigur, noi o să încercăm în zona rurală și, în primul rând, la fermieri să-i încurajăm să folosească această schemă, să angajeze oameni care au pregătire de specialitate. În primul rând, absolvenți ai facultăților din domeniu, iar sumele respective, eu cred că sunt suficient de motivante în așa fel încât să-i ajute să angajeze acești oameni, pentru că, una dintre problemele principale, nu doar a agriculturii, este lipsa forței de muncă. Eu cred că această măsură activă este binevenită pentru angajatorii din  industria alimentară și fermier”, a explicat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Va fi sprijinită și economia socială

O altă formă de sprijin, se referă la economia socială în mediul rural. „Este vorba despre un program de 200 de milioane de euro, unde cei care angajează oameni beneficiază de un sprijin de până la 200.000 de euro pentru investiții, iar pentru fiecare angajat, primesc lunar 2.250 de lei, deci, cei 200.000 sau până la 200.000 euro sunt pentru investiții sau pentru dezvoltarea afacerii pe care deja o au, iar pentru fiecare angajat, 2.250 de lei. Condiția este următoarea: dacă proiectul este de până la 100.000 euro investiții, trebuie să angajeze 5 oameni, dacă este până la 200.000, trebuie să angajeze minim 7 oameni”, a anunțat, Adrian Oros.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de llfov, nr. 511