Creșterea subvențiilor agricole pentru fermierii români a fost votată cu 333 voturi pentru, 241 împotriva și 41 abțineri, anunță europarlamentarul român Dan Motreanu. Subvențiile fermierilor români ar urma să ajungă la nivelul celor primite de fermierii din vestul Europei.
„Subvențiile UE pentru agricultorii români trebuie să crească cât mai repede! Am votat astăzi o rezoluție a Parlamentului European referitoare la asigurarea securității alimentare și a rezilienței pe termen lung a agriculturii UE. Împreună cu europarlamentarii români, în ultimele zile, am depus eforturi pentru depunerea și adoptarea unui amendament prin care solicităm Consiliului să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune, în cadrul revizuirii bugetului Uniunii 2021-2027. În acest fel, ar urma să se elimine mai repede diferențele existente între sumele primite de fermierii din statele membre, iar sumele acordate fermierilor români – din bugetul Uniunii – să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei.
Este evident faptul că atât subvențiile pe hectar, care sunt mai mici pentru fermierii din România, cât și efectele economice devastatoare generate de multiplele crize din ultima perioadă precum creșterea inflației și a prețurilor la carburant, furaje și îngrășăminte și influxul necontrolat de cereale la prețuri scăzute din Ucraina, au afectat drastic competitivitatea fermierilor români pe piața internă, iar această situație trebuie corectată numaidecât!”, a anunțat europarlamentarul român.
Peste 6.400 de adeverințe solicitate pentru intervențiile finanțate prin FEGA
Până în prezent, numărul adeverințelor solicitate de fermieri pentru intervențiile finanțate din FEGA a ajuns la 6431, iar pentru intervențiile finanțate din FEADR au fost înregistrate 4364 adeverințe eliberate solicitanților, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-o informare.
„Am primit cererile de plată depuse de fermieri până la 31 mai 2023, termen fără aplicarea de penalități, și am continuat primirea acestora până pe 9 iunie, cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Având provocarea particularităților campaniei 2023, în condițiile noului Plan Național Strategic, am încheiat cu bine Campania de depunere a Cererilor de plată 2023, în cadrul căreia au fost depuse 759.976 cereri de plată, pentru o suprafață de peste 9,98 milioane hectare, începând cu 1 martie 2023.
Am eliberat adeverințe necesare accesării de credite bancare pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții de sprijin implementate de instituția noastră în Campania 2023.
Până în prezent, numărul adeverințelor solicitate de fermieri pentru intervențiile finanțate din FEGA a ajuns la 6431, iar pentru intervențiile finanțate din FEADR au fost înregistrate 4364 adeverințe eliberate solicitanților”, a anunțat agenția de plăți.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.657