Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, începe febra cumpărăturilor. Pentru a evita orice neplăceri legate de consumul cărnii de porc alterate, ce ar putea băga în spitale foarte mulţi români, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) recomandă comercializarea produselor numai din magazine autorizate şi pune la dispoziţie o linie telefonică gratuită unde pot fi sesizate toate neregulile constatate de consumatori.
Urmărește cu atenţie funcţionarea vitrinelor frigorifice
Ca să fii sigur că pe masa de Crăciun şi de Revelion vei avea doar mâncăruri tradiţionale proaspete, savuroase, care-ţi vor face sărbătorile frumoase, ţine cont de sfaturile specialiştilor A.N.S.V.S.A. Mai exact, atunci când îţi vei cumpăra carnea de porc sau preparate pe bază de carne de porc, fii foarte atent la aspect, condiţiile de păstrare, originea produselor şi asigură-te că le iei din vitrine frigorifice funcţionale. În cazul în care vrei să cumperi preparate ambalate direct de producător, urmăreşte cu maximă atenţie indicaţiile inscripţionate pe etichetă, în mod special, termenul de valabilitate.
Cere-i vânzătorului să-ţi arate avizul sanitar
Nu uita că în fiecare magazin trebuie să găseşti expus într-un loc vizibil, avizul sanitar veterinar. Dacă nu este afişat, cere-i vânzătorului să ţi l prezinte. În caz con-trar, nu cumpăra produsul. Carnea de porc ar putea fi necontrolată sanitar veterinar şi există riscul să te îmbolnăveşti de trichineloză, o afecţiune parazitară care poate provoca paralizie şi chiar decesul, prin complicaţii survenite ulterior. De asemenea, dacă ajungi să consumi mâncăruri preparate din organele de porc necontrolate din punct de vedere sanitar, poţi face toxiinfecţie alimentară. Verifică eticheta atunci când vrei să cumperi carne tocată ambalată. Cel mai indicat însă, ar fi să-i ceri comer-ciantului să ţi-o toace pe loc, în prezenţa ta.
Dacă îţi cumperi carnea şi alte produse specifice sărbătorilor din târguri organizate în această perioadă sau din alte locuri, asigură-te că vânzătorul este echipa co-respunzător, poartă halat alb de protecţie, bonetă şi manipulează alimentele neambalate cu mâinile acoperite cu mănuşi de unică folosinţă.
0800.826.787 – numărul care salvează vieţile consumatorilor
În cazul în care, pe rafturile magazinelor, în târguri sau în orice alt spaţiu de comercializare a cărnii de porc şi a produselor specifice sărbătorilor de iarnă găseşti carne şi preparate stricate, expirate, depozitate în condiţii improprii, sună la 0800.826.787 la specialiştii A.N.S.V.S.A. şi sesizează neregulile observate. Nu te costă nimic şi poţi suna la orice oră, din orice reţea de telefonie. Apelul tău poate salva şi alţi consumatori care, în grabă sau în lipsa deţinerii unor informaţii în acest sens, pot ajun-ge să aibă în farfurie pe masa de Crăciun alimente care le afectează grav sănătatea.
Sfaturi utile pentru o masă sănătoasă de Crăciun
Peștele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și car-nea este moale.
Cumpără brânza doar dacă este ambalată în pungă din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar, și numai dacă pe etichetă sunt prevăzute date privind identita-tea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii.
Ouăle ia-le numai din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranţa alimentelor. Doar așa poţi fi sigur că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar.
Cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., de asemenea, e bine să le cumperi din spaţii amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialita-te.