• Să sporim în rugăciune pentru că rugăciunea este comuniunea cu Dumnezeu!

  • Să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului ca să ni se ridice păcatele!

Ne aflăm în Postul Nașterii Domnului. Până în Ajunul Crăciunului  avem șansa de a ne curăți sufletele și trupurile pentru a întâmpina așa cum se cuvine Nașterea Pruncului Iisus, Mântuitorul lumii care este o sărbătoare a iubirii lui Dumnezeu față de om, față de noi toți. Ca în fiecare an, în ciuda problemelor și a grelelor încercări la care suntem supuși, Hristos coboară pe Pământ pentru a ne aduce bucurie, iertare, speranță, iubire și mântuire.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 627, ediția print

În tot acest timp, trebuie să facem tot posibilul să renunțăm la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu. Astfel, pe lângă disciplina alimentației trebuie să lucrăm foarte mult și la conduita comportamentului. Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca pentru pregătirea noastră, a credincioșilor, în vederea întâmpinării marelui Praznic al Nașterii lui Mesia, în zilele de post să mâncăm numai alimente care nu sunt de origine animală (cu ex­cepția dezlegărilor), să ne spovedim, să ne mărturisim păcatele și să ne rugăm în tihnă, din adâncul sufletului, cu gând și suflet curat. Mai mult decât oricând, trebuie să fim buni, milostivi, generoși, să iertăm și să ne ajutăm semenii aflați în suferință. Privirile noastre să fie mai luminoase decât în zilele precedente, iar gurile să ni se umple de lauda venirii pe lume a lui Hristos, trimisul lui Dumnezeu pe Pământ prin care toți ne găsim mântuirea.

Pregătirea pentru primirea în ieslea sufletului a Mântuitorului Iisus Hristos

După deja cunoaștem, pregătirea pentru primirea în ieslea sufletului a Pruncului Sfânt, Întrupat, necesită abținerea de la alimentația de dulce. În tot acest timp, trebuie să consumăm doar apă și alimente vegetale. Până în ziua Crăciunului, în farfuriile noastre trebuie să se regăsească doar legume, fructe, cereale și zarzavaturi, bogate în vitamine și săruri minerale. Cartofii, mazărea, fasolea, lintea, ciupercile, ardeii, morcovii, ceapa, usturoiul, țe­lina, spanacul, varza, nucile, alunele, merele, perele, strugurii, lămâile și portocalele trebuie să fie nelipsite din meniu. Numai în zilele stabilite de preasfinții părinți avem voie să introducem în alimentație peș­te și untdelemn. Însă, fiind multe dezlegări, Postul Nașterii Domnului este mult mai ușor de ținut decât cel al Paștelui, din punct de vedere al alimentației, având multe dezlegări la pește și untdelemn.

Rugăciunile ne unesc cu Dumnezeu

Postul ne se rezumă însă, doar la hrana care nu este de origine animală, ci și la curățirea sufletului și a trupului. Căci nu există om fără de păcat. Oricât de morali am fi, liniștiți și respectuoși cu cei din jurul nostru, nu suntem lipsiți de păcat. Toți oamenii greșesc, unii mai mult, alții mai puțin, lucru pe care ni-l arată chiar Sfânta Scriptură. De aceea, preoții ne sfătuiesc să sporim în rugăciune în zilele în care postim, pentru că rugăciunea este comuniunea cu Dumnezeu. “Rugăciunea ne apropie de Cer, rugăciunea ne pune față în față cu Creatorul nostru. Prin rugăciune ni-L apropiem pe Dumnezeu de noi, prin rugăciune Îi deschidem ușa sufletului nostru, pentru ca prin căldura rugăciunii noastre Hristos să se sălășluiască și să se nască în inimile noastre”, scrie site-ul crestiortodox.ro.  Însă, pentru ca Hristos Mântuitorul să se nască în sufletul fiecăruia dintre noi trebuie să avem sufletul pe deplin curățit, fără patimă. Asta înseamnă că trebuie să ne și spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului. “Cine se spovedește și se împărtășește după o pregătire atentă, cu sen­timentul nevredniciei, zdrobirii și al rugăciunii de iertare, devine capabil de comuniune cu Dumnezeu, dacă se va îngriji să țină mintea la Domnul, Care i-a vizitat sufletul. Însă, cel care se spovedește, se împărtășește și neso­cotește sfântul dar, atunci el pierde harul lui Dumnezeu, ba mai mult, atrage asupra sa mânia Domnului. Cine se împărtășește fără o pregătire și fără o stare sufletească, acela se împărtășește ca un trup mort”, spun sfinții părinți.

Mărturisirea păcatelor ne deschide poarta spre Împărăția Cerurilor

E bine să fim con­știenți de păcatele noastre și să ni le mărturisim, pentru că numai în acest fel, credincioși și drepți fiind, Domnul ne va ierta și ne va curăța de toată întinăciunea și nedreptatea. De aceea, înaintea Crăciunului, este necesar să mergem la biserică și să mărturisim păcatele cu mare căință. În momentul în care ne spovedim cu sufletul curat, este suficient ca preotul să pună mâna pe capul nostru și să ne spună „Dumnezeu să te ierte”, pentru ca păcatele să ni se ridice. În cazul în care nu ne descoperim și nu ne mărturisim curat toate greșelile făcute voluntar sau involuntar, cu voia sau fără voia noastră, nu primim canon pentru ele și vor rămâne în noi ca o otravă. De aceea, îndemnul este… mergeți la preot având convingerea că el este un mijlocitor între voi și Divinitate. Atunci când sunteți în fața slujitorului Bisericii, de fapt sunteți în fața Domnului, preotul fiind doar un martor. Haideți să căutăm în adâncuri și să nu omitem nicio greșeală. Să spunem adevărul! Să mergem la preot cu tot sufletul, cu toată părerea de rău, cu pocăință, cu încredere și să spunem cum am făcut toate, fără nicio rușine. Să fim conștienți că rușinea de acum, de la taina Spovedaniei, ne va scuti de rușinea pe care o vom suferi la înfricoșătoarea zi a Judecății lui Dumnezeu. Mărturisirea păcatelor ne  ușurează drumul spre Împărăția Cerurilor, unde niciodată nu va intra nimic necurat.