Anul bisericesc se încheie cu marea sărbătoare a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Prăznuită pe 29 august, sărbătoarea este ținută de toți creștinii ortodocși prin post aspru. Jurnalul de Ilfov îți spune care este importanța acestei zile, de ce e bine să postești și mai ales, la ce lăcașe de cult poți să mergi să te reculegi, să te rogi în tihnă la hramul Tăierii Capului Sfântului Ioan.
Ziua de 29 august este o zi de post aspru și trebuie să o celebrezi ca atare. Fără mâncăruri grase, carne, lactate, ouă, gânduri negre, vorbe grele și desfrânare. De ce aceste restricții? Ziua este asemănată în mare măsură cu Vinerea Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. Și cum în fiecare vineri, zi în care Domnul nostru a fost răstig-nit pe cruce e bine să ții post, se cuvine ca și în această zi să postești. Pe de altă parte, abține-te de la toate fărădelegile și de la hrana care include gustoasele prepara-te de orginie animală. Asta ca să nu te asemeni cu Irod, cel care din cauza ospățului fără măsură, a poruncit ca Salomeea să-i danseze oferindu-i drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul. E bine să faci un efort să ții postul și pentru a te apropia puțin de viața înfrânată a Sfântului Ioan.
Cine a fost Ioan?
Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume la data de 24 iunie, cu puțin timp înaintea lui Hristos, în cetatea Orini de lângă Ierusalim. El a fost fiul preotului Zaharia și al cuvioasei Elisabeta, ruda Fecioarei Maria. S-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos, venirea lui pe lume fiind vestită tatălui său de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Și, pentru că a nu dat crezare îngerului, Zaharia și-a pierdut graiul până în ziua în care a dat numele fiului său. Există o bună perioadă din viața Boteză-torului despre care nu se cunoaște nimic. Nu sunt informații. Se știe însă, că s-a retras în pustiu unde a dus o viață de aspre nevoințe până când a primit porunca să înceapă să predice. Ioan nu a pregătit lumea pentru venirea Mântuitorului, ci l-a descoperit oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu.
Capul său a fost pierdut de trei ori
Așadar, Ioan a sfârșit prin a fi decapitat. La acea vreme, el era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus pentru că îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiuit cu soția fratelui său, Irodiada. Cum Irodiada ajunsese să-l urască de nespus pe Ioan, i-a cerut fiicei sale Salomeea, care dansase și plăcuse tuturor oaspeților, în special lui Irod, să-i dea capul Botezătorului. Ulterior, se pare că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod a luat capul lui Ioan din curtea Irodiadei și l-a pus într-un vas de lut pe care l-a îngropat la Ierusalim, pe muntele Eleonului. După moarte, capul Sfântului Ioan a fost pierdut de trei ori. Și găsit de fiecare dată. Creștinii ortodocși celebrează fiecare găsire a capului acestuia. Prima și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt prăznuite pe 24 februarie. A treia, este sărbătorită anual pe 25 mai.
Biserici care poartă hramul Tăierii Capului Botezătorului
Biserica Sfântul Ioan Piață din București – bulevardul I. C. Brătianu nr. 39, sector 3 (este singura biserică din Capitală care are acest hram, aici există și fragmente din sfintele moaște ale Botezătorului)
Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Iași – strada I. C. Brătianu nr. 14
Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava – comuna Udești, sat Reuseni, județul Suceava
Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Vaslui – strada Ștefan cel Mare nr. 58, județul Vaslui
Mânăstirea Cămărășeasca din Gorj – Târgu Cărbunești, județul Gorj șoseaua de acces Târgu – Jiu – Târgu Cărbunești, la 1,5 km N – E de Târgu Cărbunești, județul Gorj.
Rugăciunea care-ți aduce liniștea și mântuirea
Dacă vrei să-ți găsești liniștea psihică și sufletească, în dimineața zilei de 29 august mergi la biserică, asistă cu evlavie la slujba specială oficiată de soborul preoțesc și roagă-te în tihnă. Cea mai puternică rugăciune a zilei pe care nu trebuie să o omiți în această zi este următoarea:
“Sfinte care-ai arătat
Pe al lumii Împărat,
Care-ai botezat pe Miel,
Zicând că Hristos e El,
Te atinge şi de noi,
Să ne dai un bun altoi,
Să ne-ndemni, să ne înveţi,
Să ne cerţi şi să ne ierţi,
Şi să nu fii supărat…
Căci lumea nu te-a uitat;
Capul când ţi s-a tăiat,
Tot iadul s-a speriat!
Fii făclie pentru mine,
Arată-mi calea spre bine,
Dă-mi mila lui Dumnezeu,
Să nu mai fac niciun rău!
Amin!”