Eveniment unic în Ilfov: lansare de carte
O lansare de carte este un eveniment atât de rar pentru judeţul Ilfov, încât am lăsat tot la o parte şi am fost la Brăneşti să-i fim alături profesorului Nică D. Lupu. Lansa pentru public Talismanul al doilea volum al trilogiei „Ziua Cucilor”, continuarea romanului Masca, lansat în 2013. Întâlnirea a fost şi un prilej de a a face cunoştinţă cu tot ceea ce publică Editura Betta, la care a apărut „Talismanul” şi directorului editurii, Nicolae Roşu i-a revenit misiunea prezentării cărților și scriitorilor.
Nunta de la Casa Veldoni
Festivitatea lansării romanului „Talismanul” a avut loc, deloc întâmplător, la restaurantul „Casa Veldoni” din Brăneşti, pentru că şi în roman nunta celor doi protagonişti, Oltiţa şi Robert, are loc tot la Casa Veldoni. De fapt, o nuntă reală a unor apropiaţi ai familiei Velicu, proprietarii Casei Veldoni, a dus pana scriitorului la a o transpune şi în roman, cunoscând bine dansul pe care profesorul Nică D. Lupu îl face cu noi cititorii: când te ia de mână şi te duce în ficţiune, când din ficţiune te întoarce în realitate, amestecând cu bună ştiinţă planurile. Tăsică Velicu, consilier local şi gazdă a evenimentului şi-a exprimat dubla emoţie: aceea de a se regăsi între filele romanului, dar şi aceea de a găzdui şi o lansare de carte, moment care îi lipsea din „ofertă”. Prezent, ca întodeauna şi la tot ceea ce înseamnă cultură la Brăneşti, Nicu Cismaru, primarul comunei, emoţionat, după spusele sale, în faţa atâtor oameni de cultură i-a mulţumit profesorului Nică D. Lupu în numele comunităţii pentru tot ce face şi va mai face pentru Brăneşti, având în vedere că se lucrează la Monografia comunei.
Nimic nu se poate face singur
Susţinut din priviri de atâţia oameni dragi prezenţi la lansare, profesorul Nică D. Lupu a spus că, dacă scrisul se poate face fără ajutor, publicarea unei cărţi e o muncă de echipă şi, de altfel, romanul consemnează aceasta. „Nu în ultimul rând, o etapă importantă în apariţia unei cărţi este aceea a resurselor financiare şi, din acest punct de vedere, am primit sprijinul primarului Nicu Cismaru şi al Consiliului Local, dar şi din partea nou înfiinţatei Asociaţii Culturale Brăneşti. Pentru a întregi cartea, doi scriitori şi critici, Aureliu Goci şi Emil Lungeanu au publicat câte o pagină despre „Talismanul” şi trebuie să vă spun că ei sunt colegi de la care am învăţat foarte mult”, a spus profesorul Lupu.
Fundaţia pe care ridici casa
Brăneştiul are noroc şi înţelepciune la un loc. Norocul că cineva scrie despre comunitate pentru viitor şi înţelepciunea de a-şi fi păstrat şi revigorat trecutul prin tradiţii, adică exact acele rădăcini necesare pentru a ieşi din masa mare a localităţilor româneşti şi a se prezenta în faţa Europei. Şi mă refer la proiectul pentru revigorarea tradiţiilor câştigat de Brăneşti de la Norvegia, un proiect important care va fi transpus în realitate în 2015, odată cu o nouă ediţie de martie a Zilei Cucilor. Evident, pe o asemenea fundaţie bună, la Brăneşti au cum să se ridice noi case.