Președintele Senatului e curios

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la o emisiune TV, că săptămâna viitoare îi va cere ministrului Justiției, Raluca Prună, să explice „cum se fac interceptările în România, cine le aprobă și câte sunt”. Tăriceanu va face acest demers pentru că, susține el, românii sunt terorizați în țara lor.

„Românii, în țara lor, se simt terorizați, se simt înfricoșați? Asta este România pe care noi ne-am imaginat-o în urmă cu 26 de ani? De aceea, săptămâna viitoare, am să adresez câteva întrebări ministrului Justiției în legătură cu modul în care astăzi se desfășoară în România interceptările, cine le aprobă, câte sunt, pentru a vedea mai în detaliu această formă de teroare pe care românii au început să o simtă pe pielea lor”, a spus Tăriceanu.

 

Statul oprimă cetățenii

Tăriceanu este de părere că lupta anticorupție și instituțiile ei terorizează cetățenii și comit abuzuri. „Putem să păstrăm această configurație de departament național de luptă împotriva corupției, nu am niciun fel de problemă. Corupția este o problemă majoră, o racilă în societatea românească, care trebuie redusă cât mai mult. Numai, atenție, toate aceste lucruri trebuie făcute într-o logică democratică, de respect pentru drepturi și libertăți individuale, pentru drepturile și libertățile cetățenilor. La noi, lucrurile astea nu sunt de înțeles, oamenii cred că statul de drept, instituții puternice oprimă cetățenii, îi terorizează, cum se întâmplă în ziua de azi. Oamenii se simt terorizați, nu numai în mediul politic, ci și în alte medii, de afaceri, academice, oamenii au început să se teamă să vorbească. Începe să domnească atmosfera cea mai neagră din perioada comunismului”, a susținut Tăriceanu.

 

Justiția este politică și selectivă

Președintele Senatului este convins că în R omânia justiția este politizată și acționează selectiv. De asemenea, el a declarat că nu este interesat de presupusul plagiat al șefei DNA, Codruța Kovesi. „Nu am o problemă în special cu doamna Kovesi și cu plagiatul ei, pentru că am spus că și doamna Kovesi trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție, așa cum ar fi trebuit să se bucure toți cei care au intrat la DNA și au ieșit vinovați de acolo prin modalitățile binecunoscute: scurgere de informații, telejustiție și altele. (…) Problema este că, în România, aceste instituții sunt scăpate de sub orice control civil. În felul în care ele se comportă astăzi vedem că abuzurile, justiția politică și selectivă a devenit ceva curent și cel mai bun exemplu este dosarul lui Vasile Blaga”, a mai spus acesta.