Două subiecte au ținut afișul principalelor mijloace media din România, săptămâna trecută. Amândouă legate, intrinsec, de DNA: punerea sub acuzare a copreședintelui PNL Vasile Blaga pentru oareșce trafic de influență (un mizilic, acolo, de vreo 700 de mii de euroi) și acuzația de plagiat formulată de Sebastian Ghiță împotriva Codruței Kovesi, șefa luptei anticorupție. Amândouă au stârnit o adevărată furtună mediatică. Uraganul cel mai mare, însă, s-a petrecut în sânii (pardon, sânul) PNL, a cărui conducere bicefală a fost scurtată cu unul dintre capete. O lovitură care a zdruncinat din temelii corcitura pedelisto-liberală și care anunță vremuri sumbre pentru urmașii Brătienilor, pentru că acuzațiile aduse „Buldogului” Blaga nu sunt de colea! Astfel, cu doar două luni înainte de marea confruntare electorală din 11 decembrie, PNL se vede amestecat într-o afacere dubioasă cu fonduri pentru partidul cu care a fuzionat, care se răsfrânge în mod negativ asupra imaginii sale în ochii electoratului. Și cum PNL nu prea mai era apreciat de alegători, vezi dezastrul de la locale, în București, tare mi-e teamă că vom asista la o prăbușire fatală a liberalilor la alegerile generale. Oricine poate vedea degringolada liberală, care se accentuează pe zi ce trece. Singura reacție inteligentă după demisia lui Blaga este aceea că facțiunea PDL din PNL a făcut un pas înapoi și a acceptat o conducere monocefală, prin Alina Gorghiu, care să nu mai amintească alegătorilor că o bună parte din oamenii partidului este reprezentată de progeniturile creației democrat-liberale a lui Traian Băsescu. Alinuța are acum în față o sarcină foarte grea: să dreagă cât de cât busuiocul și să obțină un rezultat cât mai bun la alegerile generale, cu un partid amorf, care nu se mai regăsește din punct de vedere politic.

Însă, gurile rele spun că dosarul Blaga a fost băgat la înaintare de Kovesi, tocmai pentru a distrage atenția opiniei publice de la autodenunțul lui Sebastian Ghiță, prin care acesta susține că ar fi participat la falsificarea raportului Guvernului privitor la plagiatul comis de șefa DNA în lucrarea sa de doctorat.

 

Astfel, ajungem la cel de-al doilea eveniment de care vorbeam. Mie îmi este foarte clar că trebuia să se ajungă aici. Amploarea luată de lupta anticorupție trebuia stăvilită. De o bună perioadă de timp, instituția care luptă cu corupția este supusă unor atacuri infernale, venite dinspre cei aflați în vizorul acesteia, printre care, paradoxal, se află însuși Traian Băsescu, cel care, de-a lungul mandatelor sale, a sprijinit necondiționat activitatea DNA. Mie mi se par, totuși, absolut dubioase declarațiile lui Ghiță. În primul rând se iscă întrebarea firească: de ce acum, având în vedere că ipochimenul este anchetat de ceva vreme de DNA? Deodată apar afirmații potrivit cărora Codruța era, prin 2011, o bună prietenă a lui Sebi, fapt întărit, de cine altul decât Ponta, care cică a cunoscut-o pe Kovesi în via lui Ghiță?! Lucru pe care ea îl neagă. Cum neagă și plagiatul, arătând că în lucrare ea s-a copiat pe sine însăși din lucrări semnate cu numele dinainte de căsătorie. Dar, vorba lui don Basilio, din Bărbierul din Sevilla, „calomniați, calomniați, ceva tot va rămâne!”. Prin urmare, îmi este foarte clar că totul este doar un joc murdar izvorât din disperarea unora care au jefuit țara asta la drumul mare. Iar astfel de indivizi, se vede de la o poștă, n-au niciun Dumnezeu, iar nemernicia lor nu are limite.