Începând cu data de 1 octombrie, benzina şi motorina, gazele naturale şi electricitatea sunt mai scumpe. Șoferii au parte de a doua scumpire în două săptămâni, după majorarea accizei la carburanţi. Având legătură mai mult sau mai puțin cu aceasta, bucureștenii mai primesc o veste proastă: tarifele la majoritatea companiilor de taximetre cresc de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru, o scumpire care vine după mai bine de opt ani de când era în vigoare acest tarif.

De la 1 octombrie intră în vigoare a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi. Sunt încă 19 bani în plus, după ce şi la mijlocul lui septembrie a mai fost o majorare identică. Reintroducerea supraaccizei a urcat preţul benzinei şi motorinei la peste 5 lei pe litru. După această scumpirea plătim în medie, cu 20 de lei în plus la fiecare plin,faţă de începutul lunii septembrie, scrie digi24.ro.

În aceste condiții, cele mai mari două companii de taxi din Bucureşti, Speed şi Cristaxi, au majorat tarifele de la 1 octombrie. Prima a crescut tariful la 1,69 de lei/km, în vreme ce a doua va practica un tarif de 1,70 lei/km. Surse din piață spun însă că ele vor fi urmate și de celelalte companii de taxi din București.

Se scumpesc şi gazele naturale, o majorare de 6 procente, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus de aproximativ 8 lei la factura lunară a unei familii, potrivit Money.ro.

Vom plăti în plus şi de fiecare dată când aprindem becul sau televizorul. Preţul energiei electrice creşte, tot de azi, cu până la cinci procente, iar asta se traduce, în medie, cu o creştere de 4 lei la factura lunară.

Patronatele din industria alimentară avertizează că scumpirile anunţate de stat vor atrage după sine şi majorarea preţului alimentelor.