Producătorii agricoli de la noi din țară semnalează un fenomen care tinde să se generalizeze în ultima vreme și anume întârzierea chiar și cu doi ani de zile a recuperării TVA de pe urma aplicării taxării inverse la cereale. 

Taxarea inversă s-a dovedit o armă cu două tăișuri. Dacă la început, ea s-a dorit o soluție pentru a reduce evaziunea fiscală și un mod de a lovi în firmele-fantomă, acum, din cauza apariției fenomenului de întârziere a returnării de TVA, tot producătorii din sectorul vegetal au de suferit. În urma nenumăratelor solicitări de rambursare a TVA, generat de tranzacțiile cu cereale prin taxare inversă și din cauza lipsei banilor din încasări, controalele Fiscului au devenit din ce în ce mai rare. Inspectorii nu mai vin la timp în ferme, sumele nu intră în conturile fermierilor, iar aceștia nu fac față cheltuielilor din cauza prețurilor mici la cereale.

Potrivit spuselor pro­du­cătorilor agricoli (unii dintre ei foarte nemul­țumiți de starea de fapt), taxarea inversă a apărut pe fondul „propagandei” care s-a făcut în ceea ce privește evaziunea fiscală. Chiar dacă, la momentul inaugurării măsurii, majoritatea producătorilor agricoli solicitau ei înșiși introducerea acesteia, unii dintre ei au contestat-o de la început, iar alții au ajuns acum s-o regrete.