Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa care stabileşte că, pentru anul 2013, autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în Hotărârea de Guvern aprobată în decembrie 2012, “cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

“Autorităţile locale care menţin taxele şi impozitele la nivelul din 2012, vor fi obligate să aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflaţia, conform Hotărârii de Gu-vern din luna decembrie, dacă pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificări” a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

În decembrie 2012, guvernul a emis o hotărâre, conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă, creşte în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata in-flaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice a emis un punct de vedere, conform căruia: “Foarte probabil, la controlul Curţii de Conturi asupra execuţiei bugeta-re din 2013, controlorii financiari vor interpreta că primarii care ignoră obligaţia indexării taxelor şi impozitelor locale prevăzută în Codul Fiscal, invocând O.G. nr. 1, au săvârşit o ilegalitate şi vor trebui să suporte consecinţele”. IPP consideră că guvernul “a luat prin surprindere primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni, care apucaseră să emită hotărâri de majorare a taxelor (având, conform legii, acest atribut) prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut să atingă. Atragem atenţia guvernului care, prin concesia ce pare a fi făcută la presiunea unor primari, care măriseră taxele peste sumele rezultate în urma noii indexări de 16,05%, dar şi primarilor ce dezinformează prin omisiune, mimând că nu ar fi ştiut că la finalul anului 2012 se împlineau cei trei ani la care se face o nouă indexare a taxelor locale cu rata inflaţiei, că actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil şi evident riscant, în condiţiile angajamentelor faţă de FMI şi Comisia Europeană, care ne cer o predictibilitate fiscală în România. De altfel, în loc să susţină o politică fiscală responsabilă, autorităţile locale şi cele centrale preferă să se împrumute în continuare de la organismele internaţionale”.