Căsătoria încheiată în fața ofițerului stării civile te obligă să-ți faci timp pentru pregătirea dosarului de înregistrare a mariajului la primărie. Înarmează-te cu multă răbdare pentru că vei avea ceva drumuri de parcurs până vei spune “Da” și vei fi declarat/ă căsătorit/ă.

Ce acte trebuie să pregătești? 

 Declarația de căsătorie completată și de tine și de viitorul tău soț/ viitoarea soție. Aceasta se face în scris, la oficiul de stare civilă al localității în care domiciliază unul din voi doi.

 Actele de identitate ale amândurora. 

 Certificatele de naștere, originale și copii. 

 Documente, în ori­ginal și copii, din care să rezulte divorțul sau decesul soțului/soției, după caz. 

 Certificatele medi­cale care să certifice că starea de sănătate vă per­mite să vă căsătoriți. 

Certificatul medical prenupțial, obligatoriu 

Atenție! Analizele pen­tru încheierea căsătoriei sunt foarte sumare, dar extrem de importante. Ele îți permit să afli ce ­boli are partenerul tău/partenera ta de viață și lui/ei, rândul său/ei, să cunoască problemele tale de sănătate. Iar dacă rezultatele sunt bune, vă confirmă că aveți o stare de sănătate ce vă ajută să pășiți cu dreptul în acest mariaj. Toate acestea le veți face, însă, la recomandarea medicului de familie. Asta înseamnă că, înainte de toate, trebuie să mergeți la cabinetul medicului de familie. Acesta vă face amândurora o examinare generală și vă dă trimitere pentru efectuarea analizelor de sânge. Ambii parteneri veți face testul HIV pentru a afla dacă sunteți seropozitivi, VDRL – analiza pentru sifilis și o radiografie pulmonară pentru depistarea tuberculozei. Ulterior, rezultatele analizelor se vor materializa într-un certificat prenupțial, care va fi semnat și parafat de către medicul de familie. În acest document, specia­listul în medicina de familie trebuie să specifice că ești apt/ă pentru căsătorie.