Primăvara este sezonul ridichiilor roșii. Aceste legume sunt căutate nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru rolul lor vindecător. Ele conțin cantități importante de vitamine și săruri minerale care le atribuie numeroase proprietăți terapeutice. Iată de ce nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic, ridichiile de primăvară!
Puterea tămăduitoare a legumelor vine din:
apă – care este elementul vital hidratării creierului. Cantitatea de apă care se regăsește în aceste legume te ajută să combați stările de nervozitate, să scapi de insomnie și îți asigură o memorie și o capacitate de atenție sporită în timpul zilei;
vitamina B6 – îți reglează digestia, îți stimulează creșterea și dezvoltarea și îți asigură producția de anticorpi de care organismul tău are atâta nevoie;
vitamina C – este aliatul tău numărul unu în lupta pentru un sistem imunitar puternic. Tot vitamina C, te ține departe de răcelile și virusurile sezoniere, având un rol esențial în prevenirea infecțiilor virale și microbiene;
potasiu – are grijă de inima ta participând la prevenția hipertensiunii arteriale, aritmiilor și insuficienței cardiace. De asemenea, potasiul îți reglează funcția renală;
magneziu – e bun pentru memorie, capacitatea de concentrare, buna funcționare a sistemului muscular, articular și menținerea imunității crescute;
fier – asigură transportul oxigenului în tot corpul și ajută la eliminarea dioxidului de carbon;
calciu – constituie principala sursă de creștere a rezistenței sistemului osos și a danturii.
Cura pentru prevenția pietrelor la rinichi
Curele de câte trei săptămâni în care se consumă zilnic, câte o legătură de ridichi la micul dejun, previn pietrele la rinichi și la nivelul veziculei biliare.
Dieta pentru tratarea infecțiilor urinare
Sucul de ridichii roșii, consumat timp de o săptămână, de câte două ori pe zi constituie un remediu excelent pentru infecțiile urinare.
Rețete pe alese… de la bucătari culese
Supă de ridichi
Ingrediente:
1 kg de ridichi roșii
1 l de apă
1 pahar de smântână
1 legătură de pătrunjel
2 linguri de unt
2 linguri de făină
sare și piper după gust
Mod de preparare:
Spală bine ridichile, taie-le în sferturi și călește-le cu pătrunjelul într-o lingură de unt. Separat, într-un alt vas, topește cealaltă lingură de unt și presară peste el două linguri de făină. Amestecă până obții un sos și adaugă apa. Pune și smântâna și omogenizează. Ulterior, pune ridichile călite cu pătrunjelul și amestecă întreaga compoziție cu mixerul. La final, adaugă sare și piper după gust. Pentru ornament, folosește un fir de pătrunjel și câteva felii de ridiche.
Salată cu ou și ridichi
Ingrediente:
1 legătură de ridichi
1 legătură de ceapă verde
2 ouă fierte, tari
2-3 cartofi mari
câteva măsline
zeamă de lămâie (după gust)
ulei de măsline
pătrunjel verde
ulei de măsline
câteva frunze de salată verde pentru decor
sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
Trece cartofii printr-un jet de apă și fierbe-i în coajă cam o jumătate de oră. Apoi, decojește-i și taie-i rondele. Spală bine ridichile, taie-le după bunul tău plac, preferabil rondele sau sferturi și pune-le într-un vas încăpător. Peste ele, adaugă măslinele, ouăle fierte, tăiate rondele, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt. Amestecă toate ingredientele ușor și condimentează-le. Adaugă sarea, piperul, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Când preparatul e gata, ia un platou, tapetează-l cu frunzele de salată verde și pune-l pe el. Ornează salata de ridichi cu o felie de lămâie.
Salată japoneză de ridichi
Ingrediente:
2 cutii de pește marinat (de preferat ton sau sardine)
4-5 legături de ridichi roșii
hrean
sos de soia
sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
Trece ridichile printr-un jet de apă, taie-le rondele subțiri și amestecă-le bine cu peștele marinat, tăiat feliuțe. Pentru un plus de savoare, adaugă puțin hrean, piper și sos de soia. Dacă mai e nevoie, presară și puțină sare.