Promovarea femeilor în politică produce şi efecte neaşteptate. Deja celebra sintagmă “ciocu mic că noi suntem la putere” se aplică cu succes în cazul primăriei din comuna Dascălu. Aici, la putere sunt două femei care taie şi spânzură, primăriţa Doina Mănăilă şi contabila Maria Teacă, contabilă, dar mai este şi o victimă colaterală în persoana vice-primarului Elisabeta Anghel, cea care ar fi meritat, după părerea noastră fotoliul de primar.
Aflaţi în trecere prin comuna Dascălu am profitat de ocazie şi am încercat să aflam care mai este starea de fapt într-o comună condusă de femei. Primul şoc, întâlni-rea cu primăriţa. Ofuscată că făceam poze, doamna Doiniţa ne-a spus că nu are chef de interviuri şi ne-a întors, nu chiar graţios, spatele. Contabila, la rândul ei era ocupată de bibilirea maşinii personale. Vice-primriţa a fost mai cooperantă, probabil şi fiindcă, spune ea, s-a săturat deja de primărie (gurile rele spun că s-a săturat să fie calul de bătaie al celor două amintite mai sus). De la aceasta am aflat că primăria şi-a tras sediu nou, probabil singura realizare notabilă, că sunt proiecte pentru apă, canalizare şi străzi, pentru modernizarea şcolii din localitate şi transformarea grădiniţei în una cu program prelungit, proiecte despre a căror finalizare nu se ştie nimic, pentru că, spune Elisabeta Anghel, nu sunt bani, chiar dacă atât ea cât şi primăriţa Mănăilă sunt înregimentate în PDL.
Văzînd tristeţea din ochii d-nei vice-primar ne-am hotărât să nu o mai chinuim cu întrebările şi am plecat la plimbare prin comună, să vedem ce mai spun oamenii, asta nu înainte de a fotografia bucătăria amenajată în primărie ( halul în care arată aceasta confirmă calităţile de gospodar ale primăriţei). Şi cum într-o comunitate mică se ştie şi ce model de hârtie igienică foloseşti dimineaţa, gurile rele de pe aici ne-au şoptit o telenovelă rurală şi anume că, de fapt, comuna este condusă tot de fostul primar, prin contabila Teacă, care i-ar fi ţiitoare, iar celelalte două doamne de la conducere ar fi doar  simple executante. Cum nu ne putem baza pe zvonuri, chiar dacă se ştie că nu iese fum fără foc, într-unul din numerele viitoare vom încerca să descâlcim intriga acestei poveşti. (C.F.)