Proiect de transport al Uniunii Europene

Uniunea Europeană va finanța dezvoltarea de legături mai bune pentru transportul de marfă și de pasageri între Aeroportul Henri Coandă, principalele linii de cale ferată și reţeaua de autostrăzi din România, a anunţat Comisia Europeană.

CE va cofinanța, în cadrul acestui program, 4 proiecte de infrastructură de transport, în România. Proiectele au fost selectate în cadrul cererilor de propuneri anuale și multianuale organizate în cadrul programului privind Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T) și vor contribui la finalizarea rețelei TEN-T, precum și la studierea unor modalități inovatoare de reducere a amprentei de carbon din sectorul transporturilor. Programul va primi, în primă fază, aproape un milion de euro pentru studii de fezabilitate, juridice și de mediu. Aceste studii fac parte dintr-un proiect mai mare, care cuprinde construcţia unui terminal multimodal pentru transport de marfă și pasageri, în regiunea București-Ilfov, lângă orașul Otopeni, la intersecţia dintre autostrada care leagă Constanţa (România) de Budapesta (Ungaria) și calea ferată dintre Constanţa și Nürnberg/Dresda (Germania).

 

Proiectul a fost selectat pentru finanţare din partea UE, cu ajutorul experţilor externi, în cadrul Cererii anuale de propuneri TEN-T 2013, secţiunea de proiecte prioritare. Programul TEN-T a fost creat de Comisia Europeană pentru a sprijini construcţia și îmbunătăţirea infrastructurii de transport din Uniunea Europeană. Implementarea sa va fi monitorizată de INEA, Agenţia Executivă pentru Inovare și Reţele a Comisiei Europene. Comisia Europeană precizează că proiectul trebuie încheiat până în luna decembrie 2015.