Performanţa – ţelul profesional al jandarmilor ilfoveni

Jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean Ilfov al Jandarmeriei Române sunt pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii. Ei se antrenează intens pentru a interveni cu promptitudine şi profesionalism, atunci când sunt chemaţi să acţioneze în împrejurările în care legea şi ordinea sunt încălcate. O dovadă în acest sens o constituie şi exerciţiul de antrenament desfăşurat, în urmă cu câteva zile, pe un câmp situat în vecinătatea comunei Ştefăneşti.

E o dimineaţă liniştită, de primăvară, care anunţă o zi neobişnuit de călduroasă pentru această perioadă a anului. Nimic nu prevesteşte evenimentele ce se vor desfăşura, în scurt timp. Pe câmpul din apropierea Ştefăneştilor, un efectiv de circa 50 de jandarmi din cadrul IJJ Ilfov se pregătesc pentru un exerciţiu de antrenament. Comandanţii subunităţilor dau ultimele instrucţiuni asupra modului de desfăşurare a „ostilităţilor” ce vor urma. În aer pluteşte un soi de încordare, amestecată cu un freamăt de nerăbdare. Luptătorii sunt dornici să intre în acţiune. Hotărârea, determinarea, se citeşte pe chipurile lor. Adrenalina le inundă trupurile vânjoase. Vai de infractorii care ar încăpea, acum, pe mâinile lor!

Ripostă armată a hoţilor de produse petroliere

În depărtare, îşi face apariţia un autoturism Dacia Solenza. Din maşină coboară doi indivizi. Arată suspect. Din portbagaj scot câteva ustensile şi se pregătesc de „muncă”: ţepuirea unei conducte CONPET, care transportă produse petroliere. Ghinion, însă! O patrulă de jandarmi însărcinată cu paza conductelor, aflată în zonă, îi surprind în flagrant. Jandarmii se apropie cu circumspecţie de cei doi infractori. Îi someză să se legitimeze. Unul dintre indivizi susţine că are actele în maşină. Se duce să le aducă. În acest moment se dezlănţuie iadul. Individul scoate din maşină un AKM şi începe  să tragă. Jandarmii se adăpostesc după câteva dâmburi de pământ. Ripostează, la rândul lor, cu focuri de armă. Totodată, cer întăriri. Schimbul de focuri se înteţeşte. În scurtă vreme, însă, apar ajutoarele. Un pluton de jandarmi vine în sprijinul camarazilor. Infractorii agresori sunt înconjuraţi şi sunt somaţi să se predea. Atacatorii capitulează şi, în scurt timp, sunt imobilizaţi şi încătuşaţi. Liniştea a fost restabilită. Doar mirosul de praf de puşcă din aer mai aminteşte de evenimentele petrecute. Pentru că, în timpul exerciţiului, participanţii, pentru a da cât mai mult realism situaţiei, au folosit cartuşe de manevră şi grenade cu gaze lacrimogene.

Jandarmii aplaneză un protest spontan

În tot acest timp, la mică distanţă de scena conflictului armat, un grup de gură-cască (sau poate complici?) protestează împotriva acţiunii jandarmilor. Devin chiar violenţi în atitudinea lor. Numai că, jandarmii sunt, din nou, acolo unde trebuie. Un pluton de luptători intervine. Au loc ciocniri cu protestatarii. Se intervine cu gaze lacrimogene, exact ca într-o situaţie reală. O acţiune eficace, care îi potoleşte pe manifestanţi. Eu, însumi, am simţit pe pielea mea efectul gazelor, în timp ce fotografiam evenimentele. Am „plâns” vreo 5 minute, dar nu mi-a părut rău. Primisem „botezul focului” şi realizasem câteva fotografii „pe cinste”, iar „protestul” fusese aplanat.

 Antrenamentul, secretul reuşitei

La finalul exerciţiului, participanţii la antrenament şi comandanţii acestora au tras concluziile asupra modului de desfăşurare al „evenimentelor”. Apoi, jandarmii s-au regrupat, pentru a se pregăti de următoarea misiune, care urma să aibă loc, în scurt timp. De data aceasta, era vorba de o misiune reală, despre desfăşurarea căreia puteţi citi în pagina alăturată. Pentru că, la invitaţia Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Ilfov, am fost martorii acestei acţiuni, întreprinsă în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Judeţean.

Detalii despre exerciţiul de antrenament, care tocmai luase sfârşit, am aflat de la maiorul Eugen Nigai, cel care ne-a fost ghid pe tot parcursul acelei zile. Maiorul Nigai este ofiţer specialist la Departamentul Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale. „Astfel de exerciţii se desfăşoară în permanenţă, pentru a menţine şi îmbunătăţi pregătirea fizică şi profesională a jandarmilor. La antrenamentul de astăzi a participat un efectiv de circa 50 de jandarmi din cadrul IJJ Ilfov, alcătuit din ofiţeri şi subofiţeri din departamentele specializate. Aşa cum aţi văzut, s-a urmărit crearea unor condiţii cât mai apropiate de situaţiile reale, s-a folosit muniţie de exerciţiu şi gaze iritant-lacrimogene. Consider că jandarmii au acţionat foarte bine în cursul acestui antrenament, iar misiunea lor a fost încununată de succes. Sper, totuşi, că nu vom fi obligaţi să ne confruntăm cu astfel de situaţii în realitate, dar este bine să fim pregătiţi, pentru că niciodată nu poţi să ştii ce surprize te aşteaptă din partea celor certaţi cu legea”, ne-a spus maiorul Eugen Nigai.

O armă de elită

Mărturisesc că modul în care s-a desfăşurat acest exerciţiu m-a impresionat. La un moment dat, dinamismul acţiunii, scenariul şi modul de desfăşurare al evenimentelor create mi-au dat senzaţia că mă aflu, într-adevăr, în mijlocul unei intervenţii reale ale luptătorilor din cadrul Jandarmeriei Ilfov. Secvenţele se desfăşurau cu o succesiune ameţitoare, dramatismul situaţiei fiind amplificat de mijloacele folosite pentru a crea o „scenografie” cât mai apropiată de viaţa reală. Repet, a fost o demonstraţie de profesionalism, de înaltă ţinută, care mi-a confirmat ceea ce ştiam deja. Că Jandarmeria Română este o armă de elită, în „peisajul” instituţiilor a căror misiune este apărarea legii şi a siguranţei cetăţenilor, iar cei care o alcătuiesc se dovedesc a fi la înălţimea misiunii încredinţate.