Fermierii mai au termen până pe 20 decembrie să devină eligibili pentru ajutorul de stat acordat pentru tomate. Concret, pentru fermierii care au depus deja cererile, perioada limită până la care pot valorifica roșiile este de 20 decembrie, inclusiv. Fermierii au avut termen să se înscrie în program pentru Ciclul II de producție până pe 15 septembrie.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, pentru Ciclul I s-au primit 15.337 de cereri de înscriere în program, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2017, când au beneficiat de acest sprijin peste 8.000 fermieri și față de 2018, când numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție.

Producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, începând cu anul 2017, să cultive tomate în spații protejate (sere, solare), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2019” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării, să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere, să valorifice producția în perioadele ianuarie-15 iunie inclusiv și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Programul „Tomata” va continua

Noul Guvern va continua programul Subvenția de stat pentru tomate în sere și solare va fi achitată și anul viitor în cuantum de 3.000 de euro pe hectar. Ca și până acum, schema de sprijin va fi derulată prin Direcțiile Agricole Județene. Potrivit unei hotărâri publicate pe site-ul MADR, programul va continua și anul viitor, iar valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 14.248,8 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019. În anul 2020, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea produsului tomate în spații protejate.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.480