Guvernul a decis! Începând din această lună, copiii cu diabet vor fi supuşi unor teste de specialitate a căror costuri vor fi acoperite de stat, nu de părinţi.

 

Hotărârea de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 – 2018 care a intrat în vigoare luna aceasta, a adus şi multe noutăţi în domeniul prevenţiei şi acordării îngrijirilor medicale. Prin urmare, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program. Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite şi de medicii de familie, nu numai de diabetologi.

Majoritatea micilor pacienţi sunt dependenţi de insulină

Diabetul este o boală în care nivelul de glucoză din sânge creşte exagerat de mult, ducând la un deficit de insulină, substanţă secretată de pancreas. Deşi este încă neclară cauza apariţiei afecţiunii la copii, se crede că ea este favorizată de o predispoziţie imună. În cele mai multe cazuri, afecţiunea apare pe fondul distrugerii autoimune a celulelor pancresului care secretă în mod normal insulina. Din păcate,ei vor avea nevoie de injecţii cu insulină pe parcursul întregii vieţi. Există însă, şi situaţii în care specialistul recomandă utilizarea unei pompe de insulină. Potrivit medicilor, majoritatea copiilor care se confruntă cu o asemenea problemă de sănătate au sub 16 ani.

Cum poate fi descoperit de timpuriu, diabetul la copii

O serie de analize de sȃnge sau de teste de urinǎ duc la depistarea diabetului juvenil. Proba de urină arată nivelul de glucoză şi cetone iar testul de sȃnge măsoară cantitatea de glucoză din sânge. Dacă se efectuează şi un test de toleranţă la glucoză, acesta arată capacitatea organismului de a procesa glucoza. În timpul acestui test, nivelul de zahăr din sânge şi urină sunt monitorizate timp de trei ore, după ce a fost consumatǎ o soluţie cu un nivel de glucozǎ ridicat.

Ce se întâmplă dacă nu se administrează tratamentul corect şi în timp util

În lipsa diagnosticului şi a administrării tratamentului adecvat, micii pacienţi pot fi expuşi unui risc mai mare de a suferi leziuni. În cazul în care ajung să dezvolte leziuni la nivelul ochilor, ei riscă să facă retinopatie diabetică. Leziunile de la nivelul vaselor de sânge le cresc riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Tot la capitolul complicaţii intră şi leziunile nervilor care duc la apariţia piciorului diabetic sau la tulburări digestive severe. Ca şi adulţii, copiii diabetici care suferă leziuni la nivelul rinichilor sunt predispuşi la insuficienţă renală.