Orice infecţie trebuie să fie un motiv de alarmă, mai ales atunci când aceasta este localizată în cavitatea orală, de unde bacteriile şi toxinele se pot răspândi cu uşurinţă prin vasele de sânge în tot organismul. În ultimii ani numeroase studii ştiinţifice au demonstrat legătura dintre infecţiile orale, în special parodontopatia (cunoscută drept parodontoză) netratate şi afecţiuni generale importante, astfel că vizita la stomatolog a devenit primordială în diagnosticarea corectă şi tratarea unor afecţiuni cum ar fi diabetul zaharat, pneumonia sau bolile de inimă.

 

Cavitatea orală conţine unele dintre cele mai bogate şi variate flore din tot corpul uman. La fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plină cu bacterii, cele mai multe dintre ele inofensive. În mod normal, sistemul natural de apărare al organismului alături de o bună îngrijire a sănătăţii orale, cum ar fi periajul zilnic şi folosirea aţei şi a apei dentare, pot păstra aceste bacterii sub control, însă fără o igienă orală adecvată ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infecţii orale. Unul dintre mecanismele care leagă aceste afecţiuni dentare de alte boli este acela că bacteriile, mai ales cele anaerobe, şi toxinele din cavitatea orală, de la nivelul ţesuturilor inflamate se răspândesc în întregul organism.

Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie: „Bacteriile şi toxinele ajunse în sânge, favorizează infarctul şi accidentul vascular”

„Într-un singur mg de placă bacteriană (reţea complexă de proteine, bacterii etc. aflată pe dinţ, care poate fi îndepărtată prin periaj corect) se află un miliard de bacterii, iar în parodontitele marginale sau apicale există între 200 şi 500 de specii de bacterii. Bacteriile şi toxinele lor ajunse în sânge, împreună cu substanţele inflamatoare produse de organism (proteina C reactivă), mai ales la persoanele cu imunitatea scăzută, sunt factori favorizanţi, nu declanşatori a numeroase boli: artrita reumatoidă, pneumonia bacteriană şi bolile cardiovasculare, precum endocardita infecţioasă, infarctul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza şi accidentul vascular”, explică dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. În plus, persoanele cu dinţi lipsă sau cu proteze mobile tind să evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca şi să prefere în schimb alimentele bogate în grăsimi şi calorii, care favorizează apariţia unora dintre bolile menţionate, dar şi a unor tulburări digestive. Numărul bolilor favorizate de problemele dentare sunt însă, mult mi mule. Iată-le pe cele mai severe!

Diabetul

Studii sugerează că relaţia dintre bolile gingivale grave şi diabet este cu două sensuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la boli grave gingivale, deoarece acestea sunt în general mai susceptibile la infecţii bacteriene şi au o capacitate scăzută de a lupta împotriva bacteriilor care invadează gingiile. Pe de altă parte, infecţia locală parodontală, prin substanţele inflamatoare pe care le produce, creşte rezistenţa la insulină, hormonul care transformă glucoza în energie, apărând astfel hiperglicemia, respectiv diabetul. „Aşadar, tratamentul mecanic parodontal, combinat cu administrarea antibioticelor este foarte util pacientului cu diabet, deoarece s-a constatat că scade nevoia acestuia de insulină”, adaugă dr. Mihaela Dan.

Greutatea scăzută la naştere

Greutatea scăzută la naştere a unora dintre copii este provocată de prezenţa bacteriilor în lichidul amniotic, care pot proveni din ţesuturile gingivale şi parodontale inflamate şi cariile netratate, în special în trimestrul trei de sarcină, la femeile cu imunitate scăzută. Sarcina (chiar şi unele contraceptive orale), modifică nivelul hormonal, favorizând gingivita, în unele cazuri destul de severă, chiar şi la persoanele cu igienă dentară bună.

Pneumonia

A fost observată, de asemenea, o legătură între sănătatea orală deficitară şi pneumonie, constatându-se o incidenţă mai mare a bolii la pacienţii cu infecţii parodontale decât la cei care nu se confruntă cu astfel de probleme. Explicaţia porneşte de la faptul că plămânii se află aproape de gură, astfel că bacteriile dintr-o cavitate orală cu probleme pot fi cu uşurinţă aspirate în plămâni, favorizând apariţia pneumoniei sau chiar a Bolii pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Bolile de inimă

Numeroase studii au explicat şi au ajutat să se înţeleagă mecanismele care determină legătura dintre parodontopatie şi bolile de inimă, începând cu ajungerea în sânge a bacteriilor şi toxinelor, până la substanţele inflamatoare, precum proteina C reactivă din sânge, care influenţează vasele de sânge, tensiunea arterială etc. „Până la 91% dintre pacienţii cu boli de inimă au parodontită, comparativ cu 66% dintre persoanele care nu au probleme cu inima. Cele două afecţiuni au numerosi factori de risc în comun, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă, dar şi excesul de greutate. Explicaţia ar putea fi că inflamaţia în cavitatea orală cauzează inflamaţie şi în vasele de sânge. Această inflamaţie face ca mai puţin sânge să circule între inimă şi restul corpului, crescând tensiunea arterială şi favorizând riscul de atac de cord”, mai spune dr. Mihaela Dan.

Reţineţi! Vizita la dentist vă scuteşte de suferinţe care vă pot ameninţa viaţa

Aşadar, îngrijirea dinţilor înseamnă mai mult decât menţinerea unui zaâbet cu aspect deosebit. Sănătatea dentară este vitală pentru starea generală de bine şi sănătatea întregului organism. Prevenirea bolilor este întotdeauna cel mai bun medicament, fiind recomandată respectarea regulilor de bază de igienă dentară şi efectuarea unei vizite la dentist în mod regulat, cu scopul de a evita apariţia cariilor, cauza principală a problemelor dentare. În cazul în care totuşi acestea îşi fac apariţia, există măsuri care pot fi luate de către pacient pentru a calma durerea, însă pentru a elimina infecţia va fi întotdeauna necesară vizita la specialist. Cu cât mai mult afecţiunea este lăsată netratată, cu atât mai dificil şi mai dureros va deveni tratamentul, fiind favorizată apariţia sau evoluţia altor boli grave.