Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit cu vigneta, care va avea o valoare diferenţiată în funcţie de noxele maşinii sau de un sticker color ce va depinde de nivelul de poluare.
Printre variantele discutate să înlocuiasca timbrul de mediu, desfiinţat din 1 februarie 2017, se află vigneta. Aceasta ar urma să fie plătită de toţi şoferii şi să aibă o valoare diferenţiată. Valoarea s-ar stabili în funcţie de nivelul noxelor şi al capacităţii cilindrice a motorului maşinii.
O altă variantă de lucru o reprezintă stickerul colorat. El va permite conducătorilor auto să intre în anumite zone ale oraşului. Metoda este practicată şi în Franţa. Culoarea stickerului va indica nivelul de poluare a maşinii.
Ministrul Mediului, Daniel Constatin, a anunţat pentru Mediafax.ro că s-a făcut „o analiză în cadrul grupului de lucru pe care l-am format. (…) Sunt trei sisteme în momentul de faţă. Există anumite ţări care percep o anumită taxă la înmatriculare sub o diversă formă. Această taxă sigur că a fost aplicată cu mulţi ani în urmă şi ea nu a fost aplicată în mod discriminatoriu, de aceea nu a fost atacată în aceste state. A doua formă este un impozit care se plăteşte anual în funcţie de capacitatea cilindrică şi de emisiile de CO2. Există şi a treia formă care este întărită în momentul de faţă şi care reprezintă o taxă suplimentară de combustibil. Când plăteşti combustibilul o parte din taxa respectivă se duce către fondul de mediu”.
Oficialul a mai declarat că a avut discuţii şi cu primarul general, Gabriela Firea, legat de poluare. O variantă ar fi chiar împărţirea pe zone a oraşelor.
În lista de măsuri care ar putea duce la reducerea poluării se află perdelele forestiere, maşinile şi autobuzele electrice şi programul Şcoala Verde.