Tinerii care nu au depășit 40 de ani și care vor să lucreze în agricultură ar putea să fie împroprietăriți gratuit cu 50 de hectare de teren agricol. Propunerea, inițiată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNPIMM), este discutată cu reprezentanții MADR.
Tinerii ar urma să primească terenurile ADS pentru care nu există contracte. Potrivit estimărilor, ADS ar avea aproximativ 400.000 de hectare de teren agricol pentru care nu există contracte de arendă. De asemenea, Ministerul Agriculturii a anunțat că subvenţia pe suprafaţă, acordată tinerilor, va fi majorată cu 25% şi se va acorda pe o perioadă de cinci ani pentru primele 25 de hectare.
“Propunerea noastră este foarte simplă și vizează un domeniu extrem de important pentru economia din România având în vedere că agricultura duce aproximativ 6% din PIB și că este o suprafață în domeniul statului nelucrată în acest moment de aproape 400 de mii de hectare. Din ceea ce spunea domnul ministru (n.n. – Daniel Constantin) putem ajunge la un milion de hectare. Suprafața totală de terenuri agricole în România este de 10 milioane de hectare iar în acest moment este lucrată o suprafață de 4,2 milioane de hectare. Așadar, acum, mai puțin de jumătatea suprafeței agricole este lucrată”, a spus Florin Jianu, vicepreședintele CNPIMM.
Florin Jianu a dat exemplu Polonia și a ținut să precizeze că propunerea este ușor de dus la capăt. Referitor la condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească tinerii care vor să înceapă o afacere în agricultură, oficialii susțin că nu sunt deloc drastice. “Statul, din terenul pe care îl deține să facă parcele mici și să le dea cu titlu gratuit unor tineri cu vârsta de până la 40 de ani, cam 50 de hectare. Obligativitatea acestora este să le lucreze pe o perioadă de 10 ani și auxiliar să vină cu măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală care și ele sunt consistente. Sunt măsuri bune și de aceea tinerii trebuie să aibă “obiectul muncii” (n.n. – terenul agricol) pe care să le aplice”, a afirmat el.
În opinia Consiliului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii această măsură ar avea impact economic major și ar însemna un plus la PIB de peste un procent. Potrivit sursei citate, dacă proiectul reușește se vor înființa peste 10.000 de microferme, care vor achita taxe și impozite statului.