Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea cu cerințe, sarcini sau situații care sunt percepute că fiind dificile sau dureroase.

Pentru a încerca să scăpați de stres, vă oferim câteva informații despre cele mai cunoscute tipuri de masaj oriental.

Masajul thailandez

Masajul thailandez este foarte minuțios și începe cu tălpile, urcă pe picioare, coapse, spate, gât, mâini, degete și se termină cu zona capului. Masajul scalpului este foarte important, fiind foarte multe terminații nervoase în acea zonă. Masajul thailandez contribuie la combaterea efectelor stresului și la alinarea durerilor. Mișcările sporesc suplețea și ameliorează respirația. O atitudine de relaxare însoțește conștientizarea senzațiilor. Ansamblul favorizează circulația sangvină și limfatică, desface tensiunile musculare și îi redă corpului suplețea, într-o senzație de confort fizic și mental.

Masajul Tui na

Tui na este masajul medical chinezesc, adevărata știință sacră bazată pe energie. Această terapie veche previne și vindecă boli numai prin metode normale, care îndepărtează blocarea meridianelor prin sporirea energiei vitale și a circulației sângelui, reducând deplasările ușoare de încheieturi și vindecând leziunile de țesut, ajustând funcțiile organelor interne, reglarea nervilor, problemele de mișcare. Masajul tui na (care înseamnă “împinge-apucă”) este una din cele cinci practici de bază din medicină tradițională chineză.

Shiatsu

Inspirat din tehnicile de masaj tradiționale chineze (tui na) și japoneză (anma), înseamnă apăsare (atsu) a degetelor (shi). Ministerul Sănătății din Japonia îl definește ca “un tratament care folosește degetele mari și palmele pentru a aplică o apăsare pe anumite puncte precise și care urmărește să corecteze neregularitățile corpului, să mențină sau să amelioreze sănătatea și să contribuie la vindecarea anumitor boli”. Conform medicinii tradiționale chineze, este vorba de a echilbra circulația energiei exersând o apăsare stabilă și continuă asupra meridianelor și punctelor de acupunctură.

Do in

Masajul do-in funcționează pe același principiu că shiatsu. Douăsprezece linii esențiale (meridiane), purtătoare de energie vitală („qi”). „Do-in“-ul ajută la păstrarea unei bune circulații a „qi“-ului. Tehnica „do-in“-ului constă în presiune și masaj de-a lungul meridianelor. Popularitatea acestui tip de masaj este în creștere, pentru că cere mai puțină precizie. Do in poate fi considerat drept o formă autoadministrată de shiatsu. Este o formă foarte veche de exercițiu fizic. Exercițiile de do in se practică regulat la trezire și la culcare, oricând se simte nevoia, in cazul migrenelor, a oboselii și a stresului.