1 Iaurtul

Poate cel mai popular aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în organism este iaurtul. Acesta aduce și o serie întreagă de beneficii organismului: îmbunătățește digestia și imunitatea organismului, previne osteoporoza, cancerul de colon și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cele mai bune rezultate se obțin din consumul de iaurt natural, preparat în casă din lapte pasteurizat și nu din cel găsit în comerț. Este de evitat mai ales iartul cu fructe, din magazine, pentru că acestea conțin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanți și arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătății, decât o porție importantă de bacterii benefice.  

2 Chefirul

Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte, producând fermenți, enzime, vitamine, minerale și alte substanțe bioactive. Acest aliment are și efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în același timp și un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbește refacerea florei intestinale și prevenirea problemelor digestive, care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice. 

3 Laptele de soia 

Un substitut al produselor de origine animală și nu numai, laptele de soia aduce și numeroase beneficii organismului uman. Prin conținutul său de probiotice și culturi vii de bacterii, acesta ajută la menținerea unei digestii sănătoase. O singură cană de lapte de soia oferă o mulțime de nutrienți esențiali întăririi organismului înainte de sezonul rece. Aceasta conține 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi saturate), 6-10 grame de proteine și este bogat în acizi grași esențiali omega 3, antioxidanți și vitamina E, care ajută la combaterea infecțiilor. 

4 Varza murată

Nelipsită din bucătăria tradițională românescă, varza murată este și o sursă de probiotice, datorită pregătirii prin fermentație, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu, culturile vii din varza murată pot fi utile și în ameliorarea alergiilor. În plus, alimentul conține cantități importante de vitamine A, B, E și C, esențiale bunei funcționări a organismului, mai ales în această perioadă a anului.

5 Ciocolata neagră 

Unul din pu­ținele deserturi benefice organismului, ciocolata nea­gră, este bo­­­gată în antioxidanți și are un efect de energizare. În plus, delicioasa ciocolată se mai remarcă și prin probioticele pe care le furnizează organismului. Câtă vreme are o concentrație mai mare de cacao și un conținut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sin­­tetici, ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătății.

Probioticele, cele mai eficiente surse de imunizare

Deși dieta zilnică poa­­te fi o sursă im­por­­­tantă de probiotice, în unele cazuri este mai eficient tra­tamentul cu probiotice pentru a reface flora intestinală normală și imunizarea organismului. Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice, deși distruge infecțiile, “omoară” și culturile de bacterii be­nefice organismului. După o astfel de cură, echilibrul microbian trebuie re­stabilit cât mai repede, pen­tru a nu genera alte pro­bleme.