La copii, infecțiile respiratorii acute (IRA) sunt și mai frecvente în zilele reci de iarnă. Virusurile activate de temperaturile scăzute afectează în special micuții cu vârste sub patru ani care încă nu au un sistem imunitar bun. Copiii devin și mai sensibili mai ales dacă sunt în colectivitate, la creșă, la grădiniță sau la școală. Protejează-ți copilul în această perioadă mai mult decât oricând! Află tot ce trebuie să știi despre infecțiile respiratorii la copii în sezonul rece!

 

Tratamentul igieno-dietetic

Se referă la trei componente ce trebuie avute în vedere:

  1. Alimentaţia – depinde de forma clinică de boală. Astfel, în formele ușoare și medii, când micuţul nu varsă și poate mânca, poate să primească alimentaţia obișnuită, potrivită cu vârsta, cu unele precauţii. Dacă apetitul în general este mai scăzut, nu trebuie insistat ca atunci când este sănătos. Insistenţa poate să provoace vărsături. Trebuie, însă, suplimentate lichidele, mai ales dacă e febril, sub formă de apă, ceai, supă ușoară de legume (de evitat fasolea uscată, mazărea și varza), compot.
  2. Microclimatul – Temperatura optimă este în medie 22 de grade Celsius (între 20 și 24 de grade Celsius). Temperatura mai mare de 24 de grade Celsius în încăpere nu este benefică unui pacient cu IRA, indiferent de vârstă. Evident că nici temperaturi sub 17-18 grade Celsius  în camera unui sugar nu sunt favorabile unei evoluţii mai rapide spre vinde­care a unei pneumonii. Aerisirea camerei și în general a locuinţei în care se află copilul bolnav face parte din mijloacele de tratament tradiţionale și eficiente în asemenea cazuri.
  3. Repausul – poate fi absolut sau relativ.  Repausul absolut înseamnă că boala este atât de severă încât trebuie să stea exclusiv la pat – copilul tratat la spital. Pentru cel tratat acasă, vorbim de repausul relativ. În ceea ce privește ieșirea din locuinţă, “la aer“, mai ales în zile însorite, a unui copil care mai este și tratat cu antibiotice nu este deloc recomandabilă.

Antibioticele – recomandări și contraindicaţii   

Atenţie! Tratamentul este recomandat numai de către medic. Are în vedere combaterea virusurilor, bacteriilor, micozelor, paraziţilor. De departe cele mai frecvente sunt virusurile care determină circa 80% din cazurile de IRA, care evident nu se tratează cu antibiotice, și în general nu se tratează cu medicamente antivirale decât formele grave, în timpul unor epidemii, sau în cazul unor imunodeficienţe primitive sau secundare diagnosticate la un anumit copil. Problema care se pune este utilizarea antibioticelor în tratamentul copilului. În mod categoric se face exces de tratament cu antibiotice când acestea sunt recomandate în “virozele respiratorii”. Indicaţia majoră este reprezentată boala cauzată de bacterii (microbi). Trebuie știut că o pneumonie bacteriană netratată cu antibiotice poate evolua spre deces. De foarte multe ori, o IRA virală se complică în câteva zile cu suprainfecţie bacteriană, care evoluează spre forme grave și chiar deces, dacă nu se aplică un tratament prompt și energic cu antibiotice.

(Articol realizat în colaborare cu prof. univ. dr. Ioan Gherghina, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Alfred Rusescu din București)