Pentru că gradele din termometre încep să crească simțitor, mulți dintre noi încercăm să evităm situațiile jenante din timpul zilei, cauzate de transpirație, folosind deodorante sau antiperspirante. Dar știți cât de nocive sunt acestea pentru sănătatea noastră? Iată ce spun specialiștii!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 445, ediția print

Deoarece antiperspirantele sunt aplicate în apropierea zonei mamare și conțin ingrediente potențial dăunătoare, printre care și sărurile de aluminiu, există o îngrijorare cu privire la o posibilă legătură între utilizarea lor și apariția cancerului de sân sau a altor boli grave. Dr. Alina Suru, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că acest subiect rămâne, încă, unul controversat, dovezile existente la momentul actual fiind neconcludente. Sărurile de aluminiu sunt folosite ca antiperspirant încă din anul 1903 în marea majoritate a spray-urilor, stick-urilor și roll on-urilor de pe piață. „Sărurile de aluminiu sunt ingredientele active folosite în antiperspirante și acționează prin blocarea glandelor de transpirație de sub braț. Astfel, ele împiedică transpirația să ajungă pe suprafața pielii și reduc mediul umed în care se înmulțesc bacteriile ce favorizează apariția de mirosuri. Deși eficacitatea acestor produse este clară și niciun studiu nu a demonstrat o legătură de cauzalitate directă între ele și cancerul de sân, în continuare utilizarea sărurilor de aluminiu în produsele cosmetice și de îngrijire rămâne un subiect larg dezbătut”, spune dr. Alina Suru. „Important este să facem diferența între antiperspirante și deodorante, care  reprezintă două produse diferite: deodorantele au rolul doar de a reduce mirosul corpului și nu conțin săruri de aluminiu, ci doar parfum și compuși antibacterieni, în vreme ce antiperspirantele sunt menite să reducă transpirația”, adaugă specialistul.

Substanțele chimice intră în piele și pot declanșa cancer mamar  

Potrivit unor studii, majoritatea cancerelor de sân se dezvoltă în partea superioară a sânului, zona cea mai apropiată de axilă, unde sunt aplicate antiperspirantele. „Studiile sugerează că substanțele chimice din antiperspirante, inclusiv sărurile de aluminiu, sunt absorbite în organism cu ușurință, mai ales atunci când pielea este proaspăt epilată. În continuare, ele interacționează cu ADN-ul și pot produce modificări cancerigene în celule sau pot interfera cu estrogenul, hormonul feminin despre care se știe că influențează creșterea celulelor asociate cancerului mamar”, explică specialistul.

Cum să ne protejăm fără să renunțăm la ele? 

Persoanele care sunt îngrijorate cu privire la sărurile de aluminiu din antiperspirante, dar nu doresc să renunțe la ele, pot opta pentru diminuarea expunerii prin folosirea unor produse cu concentrație mică de aluminiu, a deodorantelor fără aluminiu sau a altor metode de diminuare a transpirației (toxina botulinică, iontoforeza etc.). Există pe piață numeroase numeroase opțiuni de deodorante fără aluminiu. Să nu uităm, totuși, că aluminiul există în alimente, conservanți alimentari, ambalaje, medicamente, cosmeticele fiind doar o sursă minoră. Piatra de alaun, foarte populară printre promotorii cosmeticelor naturale este, la rândul ei, un compus natural al aluminiului.