De la „lapte și miere”, la „dezastru”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un avertisment sever în privința măsurilor pe care le pregătește Guvernul Ponta prin noul Cod fiscal. El consideră că aceste măsuri sunt populiste și ar putea aduce „dezastrul” în anii următori, iar premierul Ponta și pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici formează „un cuplu de iresponsabili”.

Într-o postare pe Facebook, Băsescu susţine că „România a beneficiat de două cupluri de iresponsabili majori, în guvernele ultimei decade”, riscând acum să ajungă, din nou, în criză economică, astfel încât „drumul bătătorit de greci pare a începe să fie înţeles şi de români”.

Tăriceanu și Vosganian au aruncat țara în aer, în 2008

„Primul este cuplul consacrat Tăriceanu-Vosganian, iar al doilea, în curs de afirmare şi consolidare, este Ponta – Vâlcov/Teodorovici. Primul cuplu, alături de BNR şi băncile comerciale, au aruncat ţara în aer (le duduia economia în cap) generând o creştere economică explozivă, dar nesustenabilă, bazată pe un consum deşănţat, în anii 2007-2008. Aşa au vrut liberalo-socialiştii să câştige alegerile din 2008, sacrificînd ţara”, spune fostul preşedinte. Băsescu afirmă că această politică a avut ca efect „prăbuşirea dramatică a economiei, din anul 2009”, iar cei care au avut de suferit au fost românii care au traversat perioada dificilă din 2010-2011.

 

2017 – anul dezastrului, potrivit lui Băsescu

„Al doilea cuplu, de data aceasta socialisto-liberal, Ponta – Vâlcov/Teodorovici care „le dă la oameni” (de această dată fără parteneriatul cu băncile, în schimb în parteneriat cu „interesul naţional” al UNPR) se străduieşte din toate puterile să le facă românilor, tot de dragul alegerilor, un an 2016 cu lapte şi miere curgând pe şanţuri, similar anului 2008, urmând ca 2017 şi 2018 să fie foarte probabil anii dezastrului pentru români”, mai scrie Băsescu.

Fostul şef al statului îi critică şi pe „economişti propagandişti” care nu con­tribuie la dezbaterea pu­blică a acestor probleme, tot aşa cum nu au făcut-o nici în 2008, pentru că ar urmări „nişte funcţii prin cabinete din umbră sau penumbră”. „Singura problemă este dacă în 2017-2018 va mai exista în fruntea guvernului un al doilea Emil Boc care, de dragul ţării lui, să se sacrifice politic pe altarul restabilirii echilibrelor macroeconomice”, mai susţine Băsescu.