El a susținut că, în mod categoric, Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului. În același timp, numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii. „Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv”, a spus Băsescu.
Șeful statului a constatat că între Moscova și Washington se desfășoară un dialog ineficient. „În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. „Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple”, a arătat președintele. El a precizat că lucrul esențial, în acest moment, este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei și că în astfel de conflict România nu are șanse să se implice. Dar, a spus Băsescu, „România poate fi foarte puternic afectată de instabilitatea generată de un război civil în Ucraina”.
Președintele Băsescu a afirmat, cu tărie, că România nu este amenințată de un război, dar că asta nu „înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate”.