Noi beneficii pentru locuitorii comunei

Ce a promis Gabriel Dumănică cetățenilor comunei sale? Că va face toate eforturile și va întreprinde toate demersurile pentru ca cetățenii comunei pe care o conduce să beneficieze de o linie de transport public în comun spre București și retur.

Și s-a ținut de cuvânt.  Contractul dintre Primăria comunei Afumați și Regia Autonomă de Transport București a fost semnat la data de 14 martie, 2012. Și a fost înființată linia preorășenească de autobuze 409, care face legătura între Afumați și Capitală.

               

RATB o soluție rentabilă și folositoare

În București, capătul de linie se află la Institutul Oncologic “Prof.dr. Alexandru Trestioreanu“, de pe șoseaua Fundeni.

 E important de știut că în timpul campaniei electorale nu se prefigurase încă soluția găsită. Dar era limpede că alternativa la transportul cu maxi-taxi – incomod, costisitor, aglomerat și care adună nemulțumiri – trebuia aflată și pusă în practică urgent. Asta, pentru ca afumățenii care se deplasează zilnic spre și din Capitală, să își cruțe bugetul de cheltuieli, să economisească timp și să poată călători civilizat, la ore convenabile, în condițiile respectării orarului prestabilit. În afara faptului că mulți dintre locuitorii comunei, care muncesc la București până către seară și fac naveta, nu au posibilitatea să se întoarcă la casele lor, pentru că liniile de maxi-taxi nu mai circulă după ora 21:00.  

Or, linia 409 a RATB e convenabilă pentru călătorii de aici, în primul rând datorită orarului avantajos. Dimineața, prima ­cursă spre București pleacă la ora 05:02, iar ultima la 22:37.  Iar în sens invers, prima cursă spre Afumați, pleacă din Capitală la ora 4:25 și ultima la ora 22:00. De precizat că intervalele dintre curse urmăresc momentele de vârf ale plecărilor matinale spre serviciu ale călătorilor și întoarcerea lor seara, către casă, când sunt mai dese ca între orele amiezii.

Iar în week-end,  RATB funcționează cu opt curse pe zi. București-Afumați, între orele 5:23 și 20:10. În celalalt sens, orele de funcționare sunt între 6:00 și 20:50. Ca să nu mai vorbim de tarifele la abonamente lunare (85 lei) care se înjumătățesc pentru elevi și studenți, iar pentru pensionari călătoria pe raza comunei e gratuită.

Încă un detaliu? Primarul Dumănică face demersuri pentru înființarea a încă trei stații noi. Cât de curând, ele vor apărea pe traseu.

 

Transportul cu RATB e o prioritate publică            

Astfel e considerată această temă de către Con­siliul Local și primarul Dumănică.

Așadar, alternativa trans­portului în comun cu RATB e o alternativă importantă, convenabilă din multe puncte de vedere, inclusiv cel material – oferită de primăria din Afumați, în sprijinul cetățenilor comunei. Iar aproape 2.000 de cetățeni pe lună folosesc această facilitate, în avantajul lor.

 

Atenție! RATB nu se desființează!           

O statistică aproximativă arată că din cei 8.000 de locuitori ai comunei Afumați, peste 40% muncesc în Capitală. Amatorii de calcule sunt invitați să-și exerseze aptitudinile.

Iar dacă numai acesta ar fi un argument și tot ar fi limpede că nimic din zvonistica aruncată în piața informațiilor pe surse nu poate fi credibilă.

Vom reveni curând cu alte amănunte importante, care, din lipsa spațiului tipografic, nu au afost amintite acum.                

 

Linie gratuită de transport comunal

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor din zona Moară, Consiliul Local a aprobat – la 18 februarie, anul acesta – transportul public local, pe raza comunei. Un microbuz va circula pe o rută internă, prestabilită, numai în interiorul localității. 

E bine de știut că în zona amintită locuiesc peste 2.000 de cetățeni, deci aproape un sfert din populația localității. Care e rațiunea acestui nou demers? Pur și simplu, acest microbuz va aduna oamenii din zonele unde nu există linii de transport în comun și îi va aduce în stațiile de unde se pot urca în autobuz. Asta, după un orar corelat cu orele de plecare ale acestora.

Traseul? Plecare din stația RATB (curbă) – șos. Ștefănești (DJ 100) – str. Motrului, Borsec, Școlii, Traian – RATB (curbă) – str. Prelungirea Salcâmului, str. Salcâmului, Plopului, Fagului, Garoafelor, șos. Găneasa și sosire capăt RATB (curbă).

 

Toate acestea se adaugă transportului gratuit al elevilor. Și dacă le socotiți pe toate cu dreaptă măsură, veți putea cântări gândurile, preocupările și faptele celor care se îngrijesc de comunitatea în care trăiți.