În perioada 30 august-1 septembrie, oraşul Chitila a fost mai animat decât în zilele obişnuite pentru că locuitorii au stat mai mult în aer liber din două motive : Zilele Chitilei şi Festivalul de film în aer liber, ChitilaFilmFest.
Muzică românească la Zilele Chitilei
Zilele Chitilei au avut loc sâmbătă 31 august şi duminică 1 septembrie la stadionul oraşului. Sâmbătă a fost ziua muzicii populare prezentată de realizatoarea emisiunii « Cântec, suflet românesc », Doina Mirea de la Favorit TV. I-am putut asculta pe Maria Stănescu, Elena Marin Manta, Alina Sârbu, Ioana State, Ştefan Vlad, Camelia Crăciunescu, Geta Postolache, Elena Ionescu Mateescu care au făcut un tur muzical al României prin piesele lor. Un moment deosebit a fost cel susţinut de naistul Vasile Răducu. Maestrul ne-a încântat urechile cu melodii diverse, de la Mărie şi Mărioară până la Time to say goodbay şi Ochii negri (Oci ciornîe), probabil cea mai vestită romanţă rusească. Seara folclorică a fost încheiată de concertul lui Constantin Enceanu, nimic altceva decât minute de profesionalism şi umor, aşa cum ne-a obişnuit. Petrecerea s-a terminat în jurul orelor 21, când toată lumea a fost invitată sub stejarii Chitilei la Festivalul de Film. Duminică, după-amiaza petrecerea a fost prezentată de Kamara şi a demarat cu tinerele talente locale încurajate de afişe şi urale ale concetăţenilor. Au urmat Anda Adam, Taxi şi Corina, desigur fiecare cu succesul lui, potrivit categoriei de public căreia i se adresează.
Oamenii sunt cei care fac şi desfac
După spectacolul umanitar pentru ajutorarea micuţului Valentin, a fost a doua întâlnire cu chitilenii de sărbătoarea oraşului lor şi am făcut un arc pozitiv peste timp în ceea ce-i priveşte. Comunitatea închegată se vede cu ochiul liber şi apreciez decenţa lor şi spiritul nedistructiv de petrecere. I-am văzut pe chitileni adunând pe hârtie cojile seminţelor, i-am urmărit bucurându-se alături de familie sau prieteni la un mic şi-o bere şi, mai ales, i-am urmărit dansând şi aplaudând cu tot dragul şi mai ales, tot respectul.
Oricărei persoane venită dinafară expoziţia de icoane pe sticlă, “Îngeri şi culori”, a Elenei Adriana Popa de la intrarea în stadion îi oferă şi acea dimensiune spirituală, atât de necesară, după cum, expoziţia cu vânzare de brioşe vesele şi obiecte lucrate manual organizată copiii de la Media10 Afterschool şi de voluntarii Fundaţiei “Preţuieşte clipa” poate îndulci la propriu şi, mai ales, învaţă în a ajuta. Banii obţinuţi din vânzarea obiectelor şi a brioşelor au fost îndreptaţi către biserica Ion Olteanu şi acesta era primul lucru pe care îl spuneau voluntarii celor care se apropiau.
Desigur că poliţia locală era prezentă, după cum şi viceprimarul Andrei Costel care a patrulat tot timpul pentru a se asigura că totul se petrece fără probleme. Bineînţeles că şi primarul Emilian Oprea a fost printre oameni, chiar şi la 2 noaptea, dar aş vrea să cred că nu de frica lor şi a poliţiei au fost chitilenii liniştiţi. Mentalitatea oamenilor se schimbă odată cu progresul vieţii de zi cu zi şi consider că atitudinea decentă a chitilenilor este un răspuns frumos la eforturile considerabile făcute de aleşii locali pentru a şterge diferenţele între micile oraşe ale României şi micile oraşe europene.
Loc pentru de toate
Sărbătorirea Chitilei nu se face de un an-doi, ci de vreo doisprezece, după cum îmi povestea viceprimarul Andrei Costel. Şi aşa mi-am explicat faptul că totul este pus la punct pentru manifestări de acest gen, în care lumea multă implică griji de tot felul. Mai exact, la Chitila, parcarea betonată din faţa stadionului a putut fi împărţită în două suprafeţe suficient de încăpătoare pentru mese şi prepararea hranei şi o alta pentru maşini şi toaletele ecologice, dispuse complet în partea opusă zonei de consum.
ChitilaFilmFest – unicul festival de film al Munteniei
Transilvania are TIFF, Dobrogea se mândreşte cu Anonimul iar lumea are festivaluri de film în aer liber la Grenoble şi Nancy-Lorraine, Amsterdam sau Baltimore în America. Ilfovul şi toată Muntenia au Festivalul de film în aer liber de la Chitila, ChitilaFilmFest, ajuns anul acesta la a 3-a ediţie.
Locul desfăşurăii festivalului este fabulos prin utilizarea inteligentă a ceea ce natura a dăruit locului: pe malul lacului Chitila, vizavi de Parcul Dendrologic cel iluminat seara şi sub stejarii seculari, simbol al rezistenţei din timpul celui de-al doilea război mondial, aceştia fiind marcaţi pe hărţile militare ca ajutor pentru aterizarea avioanelor. Filmele au fost proiectate vineri 30 august şi sâmbătă 31 august pe un ecran gonflabil gigantic, iar spectatorii au luat loc pe bănci. Mai erau locuri pe bănci ? Nu, dar drept să spun m-am bucurat enorm că lumea participă în număr atât de mare la proiecţiile de film.
Ce spune criticul de film
Unul dintre membrii juriului, apreciatul cronicar de film Irina Margareta Nistor povestește: «Nu ştiam despre acest festival, e o surpriză mai mult decât plăcută să descopăr un festival al filmului în aer liber la 9 km distanţă de Bucureşti. Aflasem că există o Chitilă în Finlanda dar n-o ştiam pe aceasta de aici. Oi fi trecut vreodată, nu ştiu, ca de obicei, ştim mai multe despre ce se întâmplă în jurul Parisului decât ce se întâmplă în jurul Bucureştiului. E foarte bine amplasat totul, ecranul, tot. Părerea mea despre ChitilaFilmfest? Sunt aici în această duminică după amiază, în care, cum spun cei de la Taxi, aş fi vrut să mă clonez şi să fiu şi la « Anonimul», care se încheie tot astăzi în Deltă, după cum eram aşteptată la deschiderea Festivalului George Enescu. Spectatorii ? Foarte decenţi, au aşteptat terminarea celor două seri de vizionări şi nu s-au dezlipit de pe scaune lăsând un film să ruleze în gol. Apoi, reacţia lor la Nea Mărin Miliardar mi-a plăcut de asemenea foarte mult. Au râs dar n-au făcut remarci deplasate, aşa cum se mai întâmplă . «Shaorma la români» l-am văzut întâi pe Digi TV, şi mi-a atras atenţia şi n-am folosit telecomanda ca să caut altceva. Cât despre «Tati» este un film al unei tinere regizoare care este în Franţa acum cu «Marţi» şi în care joacă Maria Mitu care, pe lângă faptul că a jucat în serialul „În derivă” alături de Marcel Iureş, a jucat şi în «Acvariu» filmul care a mers la Cannes anul acesta şi a luat premiul al treilea. Aşadar faptul că aici, la Chitila, a luat premiu un film cu o actriţă prezentă la Cannes şi a cărei regizoare este în Franţa acum, spune multe despre calitatea filmelor înscrise în concurs şi despre festival în sine».
Cine sunt premianţii ?
La secţiunea documentar au câştigat filmele: «Biserica din Chitila cu hramul Sf. Ion Botezătorul» şi “Shaorma la români” de la Digi TV. La secţiunea scurt metraj a câştigat pelicula « Tati», în regia Roxanei Andrei, reprezentantă a României şi la Festivalul de film de la Cannes. Şi de ultimă oră în privinţa Roxanei Andrei: pelicula «Marţi» înscrisă şi la ChitilaFilmFest a fost selecţionată pentru Festivalul Internaţional de la Nancy-Lorraine care va dura până pe 7 septembrie. După proiecţiile înscrise în concurs, spectatorii au avut ocazia să vadă în prima seară filmul de lung metraj «Funeralii fericite», semnat Horaţiu Mălăele şi sâmbătă seară, «Nea Mărin Miliardar» în regia Sergiu Nicolaescu.
Juriu ales
Filmele înscrise în festival au fost jurizate de specialiştii: Irina Margareta Nistor, critic de film; regizorul şi profesorul UNATC, Dorian Boguţă; regizorul Cornel Mihalache şi, de la Chişinău, regizorul Vlad Druc.
Un premiu special constând într-un aparat profesionit de fotografiat Nikon a fost oferit de Fundaţia Preţuieşte Clipa lui Ionuţ Tilibaşa pentru filmul său « Biserica din Chitila». Ionuţ, emoţionat, a mulţumit celor care l-au ajutat, în mod special soţiei care l-a sprijinit cu multe idei şi care, surprinzător, este mutat în Chitila de un an. «Tati» a fost premiat de Direcţia Judeţeană de Cultură Ilfov prin directorul Alexandrina Niţă, iar pentru « Shaorma la români» premiul va fi înmânat de Irina Margareta Nistor.
Despre festival ne-a spus câteva cuvinte şi Alexandrina Niţă, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură: «Este a treia invitaţie pe care o primim de la Primăria oraşului Chitila şi de la organizatori pentru a sprijini această manifestare. Am fost şi în juriu la prima ediţie şi bucuria mea pentru faptul că se realizează un astfel de festival în judeţul Ilfov este fără margini. M-am gândit încă de la prima ediţie că poate vom realiza şi noi un film documentar despre monumentele istorice ale Ilfovului. Este primul an când s-a realizat un film documentar foarte interesant având ca temă biserica Ion Olteanu din Chitila. Sunt oameni deosebiţi la Chitila, sunt implicaţi mulţi tineri, sprijinul nostru este simbolic însă este potrivit, un aparat foto cu cameră de filmare care îl va ajuta pe câştigător în munca sa.”.
Ce ar mai fi de spus?
Un singur lucru: rezervaţi-vă ultimul weekend din august 2014 pentru oraşul Chitila.