Pentru cei peste 5.000 de locuitori ai localității viitorul sună bine. Echipa alcătuită din primarul Grigore Coțe și viceprimarul Alexandru Neacșu, aflată la al doilea mandat, își propune să transforme așezarea aflată la o „azvârlitură de băț” de Capitală ­într-o comună de nivel european.

Pe viceprimarul Alexandru Neacșu l-am întâlnit la sediul primăriei. Tocmai se întorcea de pe teren. O dovedeau pantofii și manșetele pantalonilor care erau pline de noroi. Venise din satul Dimieni, unde aveau loc lucrări de curățenie, de strângere și ridicare a gunoaielor și a resturilor vegetale de-a lungul drumului jude­țean care stră­bate localitatea, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară. De la domnia sa am aflat că, în ciuda apropierii de București, comuna Tunari nu are nici până azi rețea de alimentare cu apă și canalizare. Cetățenii din localitate se descurcă fiecare cum pot. De aceea, prioritatea numărul unu pentru conducerea primăriei este, tocmai, rezolvarea acestei probleme. Pentru început, edilii din Tunari au obținut prin APDRP, în cadrul Măsurii 322, fonduri în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 500 de mii de euro o reprezintă contribuția de la bugetul local, pentru un proiect care prevede introducerea rețelelor de apă și canalizare pe o lungime de 17 km, construirea unor stații de epurare și de tratare și pompare a apei, dar și a unui after-school în comună. „Sperăm să începem lucrările în august, după ce se vor fi desfășurat toate procedurile pentru licitație”, ne-a spus Alexandru Neacșu, viceprimarul din Tunari. „Pentru viitor, suntem în tratative cu Apa Nova pentru o colaborare în acest domeniu. Sperăm că vom reuși, cât de curând, să alimentăm comuna cu apa furnizată de această companie, lucru perfect posibil, având în vedere apropierea de Capitală”, a mai precizat „vicele” Neacșu. 

Gospodăria Comunală, inaugurată de ziua comunei

Un alt proiect al primăriei din Tunari va prinde viață în august, când va fi dată în folosință Gospodăria Comunală. „Pe 16 august, când sărbătorim ziua lo­ca­lității, vom inaugura noul sediu al gospodăriei. Aceasta are prevăzute garaje în care vor fi adăpostite două autogunoiere achiziționate de noi din Germania, la un preț de 12 mii de euro bucata, o mașină de pompieri, pe care o vom lua tot din Germania la un preț cuprins între 6-10.000 de euro, și o mașină de spălat trotuare. Vrem să înființăm aici și o substație de Am­bu­lanță, motiv pentru care vom demara tratative cu Serviciul de Ambulanță Bu­­curești-Ilfov”, ne-a spus dl Neacșu.

Satul Dimieni, asfaltat în întregime

Asfaltarea străzilor din comună a fost, la rândul ei, una dintre preocupările primăriei. Astfel, satul Dimieni, ras de pe fața pământului de regimul comunist și care a renăscut după 1990 precum pasărea Phoenix din propria-i cenușă, a fost asfaltat în întregime. El este acum o așezare cochetă, în care îți face plăcere să locuiești. „Anul trecut, am mai așternut asfaltul pe încă aproape 4 kilometri de drumuri din Tunari. Mai avem doar o mică problemă, pe care doar timpul o va rezolva. În cartierul de locuințe din zona 33 nu putem, deocamdată să turnăm asfalt pentru că, acolo, continuă lucrările de construcție. De îndată ce acestea se vor termina, vom intra cu asfalt și în această zonă”, spune „vicele”.

O singură concluzie ar fi de tras după această vizită în Tunari: dacă, așa cum spune legenda, acum peste 500 de veacuri, în localitate se confecționau țevi pentru tunuri, din lemn, de unde și numele comunei, astăzi, aici, se construiește viitorul.

Sală de sport, cartier ­pentru tineri și biserică nouă

La școala din comună au început lucrările pentru construirea unei săli de sport, care va avea 150 de locuri. Proiectul, finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, va fi finalizat până la sfârșitul anului, astfel încât, în viitorul an școlar, elevii vor își vor desfă­șura viitoarele ore de educație fizică în noua sală.

O altă inițiativă a edililor din Tunari este și înființarea unui cartier al tinerilor. Pentru acesta, a fost alocat un teren din patrimoniul primăriei care cuprinde 600 de loturi cu o suprafață de 300 mp fiecare. În zonă a fost introdusă rețeaua de gaze, iar drumurile au fost pietruite. În 2-3 săptămâni se vor primi aprobările pentru cadastru, astfel că cei 300 de solicitanți vor putea demara lucrările pentru construirea locuințelor.

Un proiect care este foarte aproape de a fi finalizat este cel care privește cons­trucția noii biserici din Tunari. „Lucrările au înce­put în anul 2005 și construcția este realizată în proporție de optzeci la sută. Până la finalul acestui an, avem speranța că bise­rica va fi târnosită”, ne-a precizat Alexandru Neacșu.


Clădirea noii biserici este gata în proporție de optzeci la sută

În zona satului Dimieni se lucrează intens la curățenie

Viceprimarul Alexandru Neacșu e convins că, de ziua comunei, va fi inaugurată și clădirea gospodăriei comunale