La fel ca în povești, Moș Crăciun s-a pregătit, mai multe zile și nopți, cu daruri serioase – aproape 1.000 de pachete – pentru toți copiii din Afumați. Și, pentru că i-a fost foarte greu să se descurce de unul singur, a dorit o echipă consistentă de ajutoare, formată din angajați ai Primăriei localității și condusă de primarul Gabriel Dumănică și de viceprimarul Aurel Tudor.

Articol apărut în nr. 383 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Împărțirea cadourilor a debutat pe 19 decembrie, la ora 9.00, primii copii cuminți care l-au primit pe Moș fiind cei de grupă mijlocie de la Grădinița nr. 1. Au urmat clasele pregătitoare A și a II-a A, de la Școala nr. 1, iar programul Moșului, de marți, s-a terminat oarecum rapid. Copiii au pregătit pentru primirea cum se cuvine a Moșului, pentru primar, pentru
părinți și bunici, serbări cu tematică de Crăciun, au cântat colinde, au dansat, au îmbrăcat portul popular. Micuții au primit toți aceleași daruri – sucuri, dulciuri, jucării, fructe și câte o geacă roz sau bleu.
Miercuri, pe 20 decembrie, cu forțe proaspete, Moșul – de fapt doi Moși – pentru că programul stabilit a fost unul foarte încărcat – trec la treabă. Și, de data asta, încă de la ora 8.00. Moșul 1 își face drum pe la Școala nr. 2, la clasele a IV-a și la pregătitoare, după
care, Moșul 2 fuge la Școala nr. 1 – unde-l așteaptă cuminți, având colindele gata pregătite, copiii din clasele I-a A, a IV-a A, a II-a D, a III-a B, a III-a A și a IV-a B. Și, cum ziua abia a ajuns la jumătate, primarul Gabriel Dumănică, alături de câte un Moș, merge cu darurile pregătite în Grădinița cu program prelungit, la picii de la grupele mijlocii A și B, la Școala nr. 3 – la clasele I și a-IV-a și la Grădinița nr. 2 – la grupa mare.
Edilul din Afumați, Moșii Crăciun și restul ajutoarelor încheie ziua de miercuri extrem de obosiți, dar plini de bucuria zâmbetelor de copii. Dar asta doar după o nouă tură la Școala nr. 3. Aici, sacul cu daruri s-a desfăcut pentru elevii din clasele a II-a și a III-a.
Joi, 21 decembrie – un program aproape la fel de plin ca în ziua precedentă. Doi Moși care abia se puteau sprijini în toiagele argintii, sub greutatea sacilor plini de daruri, își împart ziua între Grădinița nr. 3 – Grupa mare, Școala nr. 2 – clasa I, Școala nr. 3 – Clasa pregătitoare, Școala nr. 1 (sau ”școala mare”) – unde așteaptă nerăbdători elevii din clasele V-VIII, apoi, Grădinița cu program prelungit – grupa mare și Școala 3 – clasele a II-a și a III-a.
La final, vineri, în ultima zi de școală a elevilor, înaintea vacanței, Moș Crăciun împarte ultimele pungi cu daruri, pregătite de autoritatea locală din Afumați, copiilor din grupa mare de la Grădinița nr. 1, celor de la grupa mijlocie – Grădinița nr. 2 și elevilor din clasa a III-a de la Școala nr. 2.
Așadar, așa cum arătam în deschiderea articolului, un tur de forță pentru toți cei implicați, pungi consistente cu daruri, o organizare pe măsură și nici un copil afumățean care să nu fi simțit spiritul generos al Moșului sau care să nu se bucure de magia Crăciunului!