După aflarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor, Victor Ponta a declarat, duminică seara, că l-a contactat pe președintele UDMR Kelemen Hunor pentru a-i propu-ne demararea discuțiilor cu privire la crearea unei majorități constituționale, ceea ce ar presupune, fără doar și poate, participarea Uniunii la guvernare.

La rândul său, pre­ședintele UDMR a declarat că apreciază gestul premierului Victor Ponta. „Sigur că după ce vom afla rezultatele finale vom începe discuţii cu USL, considerând că este important ca interesele pe care le reprezintă UDMR să fie reprezentate la nivel parlamentar şi guvernamental”, a spus Hunor. El a mai adăugat că „este un gest important” că premierul Victor Ponta şi-a dat seama că interesele comunităţii maghiare sunt reprezentate de UDMR”, precizând toto­dată că „aceste inte-rese ale UDMR trebuie susţinute şi prin eforturi guvernamentale”, o aluzie subtilă privind o eventuală participare la guvernare. Kelemen Hunor a mai spus că UDMR este interesată de o stabilitate politică, de întărirea statului de drept.

Reacțiile n-au întârziat să apară. În primă instanță, copreședintele USL, Crin Antonescu, a precizat că nu s-a luat în discuție posibilitatea cooptării UDMR într o alianță și, nicidecum la guvernare. “Premierul Pon­ta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră la a discuta cu UDMR nişte formule de asociere pe re-forma constituţională în principal şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 60% din mandate, pentru că o discuţie de­spre modificarea Constituţiei trebuie să implice şi opoziţia, şi ARD, şi PP-DD, aşa e normal şi, mai departe, cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge, o să vă anunţăm destul de repede, adică nu asta e tema principală a zilelor următoare”, a spus Antonescu.

Un alt liberal, Puiu Hașotti a avut o poziție mult mai tranșantă. El a declarat că este „ferm împotriva unei alianțe la guvernare cu UDMR”, precizând, în continuare, că „nu este cazul şi pentru că asta am promis electoratului, ca UDMR să rămână în opoziţie”. Un alt opozant al acestei idei este și proaspătul parlamentar USL, nimeni altul decât Gigi Becali. El consideră că Ponta „a greșit” când a făcut această de­clarație. „Ideea asta că UDMR este din PPE; n are nicio putere UDMR în PPE”, a spus Becali, lăudându-se că el singur a adus USL 3-4 procente.

În fine, confirmarea că PSD este„chitit” să încheie o înțelegere cu UDMR a venit prin vocea secretarului general al partidului, Liviu Dragnea, care a confirmat intențiile lui Victor Ponta. Să devină acesta un „măr al discordiei” în sânul Uniunii? Rămâne de văzut.