Pleci în vacanță?

Mare atenție la ceea ce consumi în restaurantele din stațiuni, când pleci în vacanță! Foarte multe unități de alimentație publică scot la vânzare produse alterate, sau depozitate în condiții insalubre, punând în pericol sănătatea populației. De altfel, vara ajung în secțiile de boli infecțioase tot mai multe persoane cu probleme digestive severe.

Respectă sfaturile medicilor privind igiena alimentară dacă vrei să te bucuri cu adevărat de o vacanță de vis, relaxantă și plină de momente frumoase. Nu uita că una dintre afecțiunile diagnosticate frecvent în această perioadă la turiști este intoxicația alimentară sau toxiinfecția.  Boala apare pe fondul consumului de ali­­mente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Cauza declanșării acestei toxiinfecții o reprezintă nerespectarea timpului necesar preparării termice, depozitarea în locuri neadecvate, încălzirea și reîncălzirea în vederea consumului. Dacă ai peste 65 de ani, suferi de o boală cronică precum diabetul zaharat, ai o imunitate scăzută sau ești însărcinată, riscul să te îmbolnăvești este și mai mare. Așadar, mâncând în aer liber la terasele și restaurantele de pe plajă sau de la poalele munților, poți avea impresia că te hrănești bine. În realitate însă, poți sorbi din farfurie o bacterie, un virus sau un parazit.  

Durerile abdominale nu cedează? Mergi de urgență la medic! 

În cazul în care, durerile din zona abdomenului nu cedează odată cu eliminarea gazelor și sunt asociate și cu oprirea tranzitului intestinal, mergi urgent la medic. Este posibil să fii supus unei operații pentru a preveni o eventuală ocluzie intestinală sau perforații intestinale. Medicul de familie, generalistul (care este specialist în medicină internă), specialistul în ­boli infecțioase și gastroenterologul sunt cei mai în măsură să evalueze starea ta de sănătate în această situație, să stabilească un diagnostic clar și să-ți recomande cel mai eficient tratament.

Cum îți dai seama că ești contaminat?

  •  ai diaree – acesta este primul simptom care te anunță că ai făcut toxiinfecție alimentară; 
  •  resimți o stare de slăbiciune generalizată; 
  •  ai grețuri, stări de vomă și dureri abdominale;
  •  vezi dublu;  
  •  ai dureri și crampe musculare care pot dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni; 
  •  te doare capul și-ți înțepenește ceafa;  
  •  îți pierzi echilibrul; 
  •  dacă nu ajungi din timp la medic, boala evoluează și poți să ai convulsii.

Și totuși, poți să mănânci sănătos și la restaurant… Cum?

  •  răsfoiește cu atenție meniul și alege legumele, orezul și pastele;
  •  nu comanda alimente grase sau ușor fermentabile; 
  •  evită pe cât posibil untul, margarina, preparatele pe bază de smântână, maioneza și sosurile; 
  •  optează pentru preparatele la grătar sau coapte
  • renunță la băuturile carbogazoase în favoarea sucurilor naturale sau limonadei. 

Dacă îți iei alimente pe care să le consumi în cameră, nu le reîncălzi. Dar nici nu le ține în bucătărie sau în cămară, la căldură. Cel mai indicat este să-ți cumperi alimente pe care să le mănânci atunci, pe loc, nu să le depozitezi.

Alimentele periculoase

­ friptura în sânge; 

­ cârnații care nu sunt procesați termic foarte bine;  

­ puiul sau peștele infestat;

­ scoicile, melcii sau moluștele insuficient preparate sau infestate; 

­ lactatele nepasteuri­zate, cum ar fi laptele, brânza sau smântâna;

­ compoturile de fructe contaminate în timpul procesării lor.