Niculae Cismaru, primarul care a schimbat fața Brăneștiului
Nu știu câți dintre dumneavoastră au mai vizitat în ultima vreme comuna Brănești, dar eu, unul, sunt sincer impresionat de felul în care Niculae Cismaru, în doar 4 ani de zile și dispunând de un buget „minuscul”, a reușit să modernizeze această comună ilfoveană. Aproape nu este zi în care să nu vezi o schimbare în bine în această localitate, care a înflorit, literalmente, la propriu și la figurat.
Zilele trecute, am vizitat, din nou, Brăneștiul. Comuna tinde, pe zi ce trece, din ce în ce mai mult spre standardele europene. Sau, mai bine zis, spre standardele unui nivel de civilizație firesc și necesar pentru secolul 21. Meritele pentru acest mers ascendent al localității îi aparțin, fără dubiu, tânărului primar al Brăneștiului, Niculae Cismaru. De la el am aflat că dorește să candideze pentru un nou mandat. Nu de alta, dar Niculae Cismaru consideră că mai are multe proiecte de dus la bun sfârșit. Despre acestea, și despre cele ce stau să prindă viață am aflat chiar de la cel care a transformat comuna Brănești în ceea ce este ea azi: o localitate în care nivelul de civilizație începe să atingă, cum spuneam, standarde europene.
Încă 35 de străzi intră la asfaltare
Primăria din Brănești are, anul acesta, trei priorități: apă-canal, asfaltare și brigada de pompieri, susține Nicu Cismaru. „Astăzi s-au semnat cele două contracte pentru asfaltarea a 35 de străzi din comuna Brănești. A fost o licitație de 6 milioane lei și una de 1 milion de lei. Au fost adjudecate cu un procent de 80%, față de estimările noastre. Mă bucur că, în toți acești 4 ani de când sunt la primărie, nu am avut nicio contestație la nicio licitație, deși am avut și câte 7 ofertanți la fiecare lucrare. Sperăm ca, începând din 4 mai, să dăm ordinul de începere a lucrărilor, iar după 7 luni, care reprezintă perioada de execuție a lucrărilor, să mai avem încă 35 de străzi asfaltate, în Brănești. Finanțarea de 6,5 milioane lei este asigurată pentru toate străzile, din creditul de 12 milioane lei accesat de la CEC Bank, care intră în vigoare anul acesta. În prezent, în satul Brănești, sunt asfaltate aproximativ 95% dintre străzi. Au mai rămas doar ulicioarele, pe care, anul acesta, vom introduce rețelele de apă și canalizare”, ne spune primarul.
Apă și canal, pentru toți brăneștenii
În privința canalizării, aflăm că lucrările au început deja, cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, pe încă 8,4 kilometri, iar la final, în vara asta, toate gospodăriile din satul Brănești vor putea beneficia de apă și canal. „Lucrările au o finanțare de 7 milioane de lei, din fonduri europene, contribuția noastră fiind de 2%, adică 140 de mii de lei. Tot în cadrul acestui proiect, vor fi realizate rețelele de apă și canalizare dintre Islaz și Brănești, pe o lungime totală de 4,5 km. De această lucrare vor beneficia circa 570 de gospodării din satul Islaz, care vor fi astfel branșate la sistemul de apă și canalizare. Extinderile de rețele vor continua în Islaz pe noul POS Mediu, licitațiile pentru aceste lucrări urmând a fi efectuate la finalul anului 2016 și începutul lui 2017. Noua stație de epurare funcționează la parametri normali, și poate prelua, fără probleme toate apele menajere din comună. „Din punctul meu de vedere, la 30 iulie, Brăneștiul și Islazul vor fi acoperite 100% cu rețea de apă și canal! Mai rămân Pasărea și Vadu Anii. Pentru Pasărea, astăzi (19 aprilie – n.r.), licitația pentru lucrările de apă și canal va fi ridicată pe SEAP, iar costurile pentru acestea sunt estimate, undeva, pe la 4,5 milioane de lei. Sperăm că, în vară, vor demara lucrările și în satul Pasărea. Sunt acolo circa 500 de proprietăți, dar avem de gând să extindem rețeaua și către Mănăstirea Pasărea, unde mai sunt încă 57 de gospodării. După părerea mea, în această toamnă, în 70% din satul Pasărea apa și canalizarea vor fi funcționale, iar în primăvară, tot satul, inclusiv Mănăstirea Pasărea, vor fi racordate la apă-canal. Ne-am propus ca, în vara lui 2017, să nu mai existe nicio gospodărie în Brănești prin fața căreia să nu treacă rețelele de apă și canal. Și, bineînțeles, tot la anul, după terminarea acestor lucrări, va începe și asfaltarea acestor străzi”, afirmă Niculae Cismaru.
Comuna va avea un pichet de pompieri
Din împrumutul de 12 milioane de lei, 1,8 milioane sunt destinate pentru înființarea brigăzii de pompieri, proiect care, în acest moment, este ridicat pe SEAP, pentru licitare, urmând ca, pe 25 aprilie, să fie deschise ofertele. Și în acest caz, termenul de execuție este de 6-7 luni de zile, astfel că, prin toamnă, brigada de pompieri va fi funcțională. „Avem deja terenul și o construcție care a fost reproiectată în vederea modernizării și a adaptării ei pentru acest scop specific, lucrări de care se va ocupa Primăria Brănești. Există deja avizul ISU „Dealul Spirii” București-Ilfov, care va reloca aici un pichet de pompieri și două autospeciale. Acest lucru a fost absolut necesar, deoarece timpul de intervenție este acum destul de mare, dacă traficul este aglomerat pe DN 3, având în vedere și distanța dintre Brănești și unitatea de pompieri de la Morarilor, în București”, spune Niculae Cismaru.
Buletin de Brănești
Și tot în această clădire, pe strada Petre Ionel, la nr. 17, unde a funcționat fostul dispensar veterinar, adaugă primarul, își va avea sediul, începând cu 1 iulie, și Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP). Astfel, brăneștenii nu vor mai trebui să se deplaseze cale de aproape 10 kilometri până în orașul Pantelimon pentru a-și întocmi actele de identitate, sau să stea la coadă, de două ori pe lună, atunci când o echipă de la SPCLEP Pantelimon venea la Brănești, pentru că vor putea veni oricând vor dori la acest Serviciu. De asemenea, aici va funcționa și o filială a SC Apă Canal Ilfov, iar la etaj, un cabinet stomatologic.
Școala nr.1, extinsă și modernizată
Despre proiectul de extindere și modernizare a Școlii nr. 1 primarul Nicu Cismaru spune că lucrările se vor termina până la începutul noului an școlar. „Proiectul include mansardarea clădirii școlii, construirea unei săli de sport și amenajarea unui teren de minifotbal și a unuia de volei, cu gradene pentru spectatori. Avem acum 5 săli de clasă noi, astfel vom avea spațiu pentru toți cei 520 de elevi. De asemena, vor fi și două laboratoare disponibile, dar și spațiu pentru bibliotecă. E un lucru minunat!”, ne spune prof. Nicoleta Tone, directorul școlii.
„Finanțarea a fost asigurată din fondul de rulment, dar și dintr-o asociere cu Consiliul Județean și Ministerul Dezvoltării. Țin să le mulțumesc, în mod deosebit celor două instituții, pentru ajutorul consistent acordat. Bugetul local, rezultat din taxe și impozite, este 6,9 milioane lei. De aceea suntem într-o căutare continuă să atragem finanțări. Umblăm permanent după bani, depunem proiecte pentru acești bani, căutăm asocieri, parteneriate etc. Directorul ADRBI, Dan Nicula, ne-a invitat să ne prezinte noile măsuri de finanțare care se deschid acum. Abia aștept să cunosc noua grilă și să depun proiectele de reabilitare și modernizare ale Liceului tehnologic «Cezar Nicolau» și Liceului silvic «Theodor Pietraru!»”, spune primarul.
Centrul Cultural, inaugurat în 2017
Și la noul centru cultural se lucrează de zor. Sala de spectacole va fi ridicată până la sfârșitul lunii octombrie, cu tot cu acoperiș. În vara următoare, speră primarul, aici se va desfășura primul spectacol. Corpul vechi, fostul liceu agricol, cum este el cunoscut, care a fost modernizat de CNI (Compania Națională de Investiții) din cadrul MDRAP, unde se vor amenaja atelie-
rele-școală pentru copii, într-o lună – două va fi predat către primărie, pentru a fi dotat cu cele necesare desfășurării activităților. Aici se vor desfășura diferite activități pentru cei mici, cum ar fi dans, pictură, cursuri pentru instrumente muzicale, limbi străine, confecționarea măștilor și costumelor tradiționale ale obiceiului cucilor, dar va funcționa și o grădiniță cu program normal, cu două clase, pentru copiii care locuiesc în zonă. Tot în această clădire va fi amenajată și Casa de Căsătorii, dar și un Muzeu al Satului, reprezentativ pentru comună, care în prezent este găzduit de Casa Corpului Didactic, din Brănești.
Transport local, pentru brăneșteni!
Așa cum îl știm, Niculae Cismaru este un primar veșnic preocupat de binele semenilor săi din comună. Un argument în favoarea acestei afirmații este și inițiativa edilului de a introduce o linie de transport local între satele care alcătuiesc Brăneștiul. Iată ce spune primarul: „Sperăm ca, până la sfârșitul lunii mai, să introducem două microbuze pe o linie internă care să facă legătura între satul Pasărea, centrul comunei Brănești și satul Vadu Anei, aflate la o distanță, unul față de celălalt, de circa 8 kilometri. Vor exista 14 curse regulate, iar sătenii din cele două așezări vor putea veni la piață, la școală sau să se urce în maxi-taxi de București. Transportul va fi gratuit, subvenționat în totalitate de primărie. Într-o săptămână vor fi achiziționate mașinile, apoi se vor face demersurile necesare pentru obținerea licențelor și autorizațiilor de funcționare.”
Un parc de vis, în Valea lui Drăgănescu
Niculae Cismaru ne-a mai vorbit și de multe alte proiecte care vor fi realizate în Bănești: „Sperăm ca, până la toamnă, să modernizăm baza sportivă din satul Islaz, să modernizăm parcul din satul Pasărea și să reabilităm clădirea grădiniței, s-o eficientizăm din punct de vedere termic. Tot până în toamnă, vrem să construim un parc și în Valea lui Drăgănescu, unde primăria are un spațiu de vreo două hectare și unde, prin mijlocul zonei, trece un râu, care va fi amenajat și el, cu sălcii, bănci etc.
Costul facturilor de gaze, redus la jumătate!
Toate centralele termice ale unităților de învățământ din comună au fost înlocuite cu unele noi, cu un randament superior. S-au obținut, astfel, economii substanțiale la facturile de gaze. „Să vă dau un exemplu: aveam o centrală veche, comună, pentru liceele „Traian Lalescu” și „Cezar Nicolau” și, în 2013, am plătit, în luna decembrie, o factură de 60 de mii de lei și nici nu era căldură ca lumea. Tremurau copiii în clase. După ce am schimbat centralele și după ce că a mai crescut și prețul gazelor, acum plătim 30 de mii de lei. O economie de 50%!”, spune primarul. Și, apropo de „Cezar Nicolau”, Niculae Cismaru ne mai spune și că în incinta liceului va fi amenajat un atelier care va fi utilat cu un strung, freză, raboteză, mașină de găurit, aparat de sudură etc., toate donate de compania „Makita”, pentru ca elevii să învețe lăcătușerie și prelucrare prin așchiere. Pentru că Primăria dorește cât mai mult acest domeniu al școlii profesionale de aici.