Primarul Marian Ivan,  în mijlocul comunității din Pantelimon

Marți, 19 aprilie, am avut prilejul să fiu în mijlocul unor întâmplări care mi-au dat măsura valorii umane a primarului din Pantelimon, Marian Ivan. În acea zi, l-am însoțit pe acesta într-o vizită pe strada Drumul Gării, unde erau în toi lucrările de asfaltare. Edilul își propusese să verifice cum decurg aceste lucrări și dacă sunt respectate standardele de calitate.

Credeți-mă, nu a fost nimic ticluit dinainte, ci doar o pură întâmplare. Venisem la Pantelimon să-i cer o întrevedere primarului Marian Ivan, în care să vorbim de proiectele sale de viitor. Tocmai urcam scările primăriei, când m-am pomenit în față chiar cu… primarul. Părea grăbit, așa că l‑am întrebat unde se duce și când se întoarce. Mi-a răspuns că merge pe Drumul Gării să vadă cum decurg lucrările de asfaltare. L-am rugat să mă lase să-l însoțesc. A fost de acord și… iată-ne ajunși la fața locului.

Oamenii, bucuroși de vizita primarului

Pe Drumul Gării, agitație mare. Lume, cum se zice, ca la urs.  Mai mulți locuitori din zonă ieșiseră, cu mic cu mare, să vadă „minunea”: strada lor, care până deunăzi era doar pietruită și cam plină de hârtoape, acum, după zeci de ani, era, în sfârșit, asfaltată, după ce, înainte, fuseseră introduse rețelele de apă și canalizare, canalizare apă pluvială, și se relocaseră conductele de gaze! O întreb pe o femeie între două vârste, care privea cu o încântare greu de ascuns tot acel „proces tehnologic”, de când locuia pe acea stradă și dacă aceasta fusese vreodată asfaltată. „Din 68, mamă!”, mi-a răspuns Paulina Bordei. „Am copilărit cu primaru’! Tot acest amar de vreme (aproape 50 de ani! – n.r.) n-am avut deloc asfalt, doar  promisiuni! Acum, iaca, ne văzurăm visul cu ochii. Io, una, sunt tare bucuroasă!”

Sosirea primarului a fost primită cu bucurie de oameni, care s-au strâns ciopor în jurul său, să-și spună păsurile. Oameni simpli, oameni loviți de necazuri, căutau sprijin din partea  primarului. Cu răbdare, Marian Ivan i-a ascultat pe fiecare, dându-le sfaturi sau invitându-i să vină în zilele următoare la primărie pentru a găsi, împreună, o soluție favorabilă. Și câte și mai câte probleme scoteau la iveală oamenii! De la situații încurcate privind proprietățile acestora, la probleme locative, lipsa locurilor de muncă, ajutoare sociale, branșamentul la rețeaua de gaze, canalizarea pluvială etc. O puzderie de necazuri, care mai de care mai încurcate. „Să știți că voi face tot ce-mi stă în putință să vă ajut, în măsura în care se poate, știți că eu nu fac promisiuni deșarte. Dacă nu-mi stă în putere să vă rezolv problema, vă spun de la început că nu se poate, că nu ține de mine sau de primărie”, le-a spus Marian Ivan.

 

„Un primar care face ceva”

O bătrânică, un boț de om, aleargă către primar și-l strânge de mână. „Ia uitați-vă ce primar avem noi! Și frumos și deștept!”, strigă ea în gura mare. Ceva mai departe, mă oprește un bărbat. „Dom’ne, ce s-a realizat în orașul Pantelimon, în opt ani de când e primar domnu’ Ivan, nu au realizat ăia dinainte în 40-50 de ani! Nu se compară ce-a fost înainte cu ce avem noi acum! În primul rând, canalizare și apă curentă și acum asfalt, pentru care ne-am rugat la Dumnezeu de o groază de vreme. Toți oamenii din Pantelimon zic, Doamne ajută, că avem, în sfârșit, un primar care face ceva! Noi îi mulțumim frumos dumnealui și întregului Consiliu local că ne-au ajutat să trăim și noi mai civilizat”, mi-a spus Mihail Gheorghe, reprezentant al comunității locale, după cum s-a prezentat.

Dintr-o curte, iese un puști călare pe o bicicletă. Pedalează de zor pe asfaltul proaspăt turnat, bucuros nevoie mare că drumul e neted ca-n palmă. Cauciucurile sfârâie pe bitumul înfierbântat. Lumea strigă la el: „Băă, vezi că ți se topesc cauciucurile și rămâi fără ele!”. Dezamăgit, puștiul părăsește pista aburindă și se urcă pe trotuar, hotărât să revină deîndată ce asfaltul se va răci. Deasupra lui, stă întins un banner pe care scrie: „Primarul tău la raport”. Marian Ivan, privește din fotografia de pe banner, în depărtare, în lungul străzii. Acolo, mașina care toarnă asfalt se apropie de ultimii 200 de metri ai Drumului Gării…

 

Marian Ivan, „omul faptelor”

Ne întoarcem la primărie. Marian Ivan are o întâlnire cu directorul SC Apă Canal Ilfov, Cătălin Drăgilă, și nu mai poate zăbovi printre oameni, deși și-ar dori asta. Dar, mai sunt obiective importante de pus la punct. Apa potabilă și canalizarea este unul dintre aceste obiective. În mașină, Marian Ivan îmi mărturisește: „ Încerc să ies pe stradă să supraveghez lucrările și să vorbesc cu oamenii, cât de des pot. Din cauza volumului foarte mare de muncă de la primărie nu am timpul necesar să-mi petrec cât de mult timp mi-aș dori, pe străzi vorbind cu cetățenii orașului. În ultimele săptămâni, am părăsit sediul primăriei numai după orele 19.00, de cele mai multe ori ies și în zilele de sâmbătă și duminică pe străzi și chiar vin la primărie să-mi termin lucrările din timpul săptămânii. Știu că mai sunt multe de făcut pentru Pantelimon și asta îmi dă putere și forță pentru a munci mai mult. Visul meu e să aduc Pantelimonul la nivelul unui oraș și voi reuși acest lucru. În curând, 70% din străzile orașului vor fi asfaltate. 

 

Două treimi din străzi, reabilitate

Trecând pe lângă blocurile reabilitate, primarul mi-a mai destăinuit un lucru: în anul 2016, în Pantelimon există mai multe locuri de parcare decât apartamente, ceea ce constituie un record pentru județul Ilfov.

Totodată, mai spune Marian Ivan, vor con­tinua proiectele de înființare de noi zone de recreere pentru locuitorii orașului. Acestor proiecte li se adaugă unul și mai important, dintr-un anumit punct de vedere: asigurarea unui climat de siguranță în locurile publice, prin extinderea rețelei de camere de supraveghere și mărirea numărului de patrule de poliție, în oraș.

După ce m-am des­păr­țit de primarul din Pantelimon, am plecat pe jos, către București. Pe multe dintre străzile străbătute am întâlnit echipe de muncitori care lucrau fie la canalizare, fie la asfaltare, fie la montarea de borduri. Orașul mi s-a părut a fi un adevărat șantier și m-am gândit la cei care se plâng de disconfortul creat din această cauză. Într-o măsură, au ceva dreptate, dar ar trebui să realizeze că altfel nu se poate. Cu puțintică răbdare, stimabililor, vorba lui nenea Trahanache, vă veți da seama, la finalul lucrărilor, că în orașul Pantelimon s-au produs, într-adevăr, schimbări în bine apreciabile. Iar eu am o vorbă: nu poți face omletă, fără să spargi ouăle. Acest adevăr este valabil și pentru Pantelimon. Așa că îi sfătuiesc pe cârcotașii care-l critică, nefondat, pe primarul Marian Ivan să-și vadă de treaba lor, pentru că omul știe ce face. Și face bine!

 

Dragi locuitori ai orașului Pantelimon,

 

Săptămâna trecută, mulțumită susținerii dumneavoastră prin semnături sau mesaje de încurajare, mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de primar al orașului nostru. Nu a fost o decizie ușor de luat, însă sunt convins că am o obligație față de dumneavoastră, față de încrederea investită în mine, până acum, să duc la bun-sfârșit toate proiectele pe care mi le-am propus, pe cele pe care le-am început și în care am depus atât suflet, cât și multă muncă. Ar fi păcat ca aceste eforturi să fie irosite de unii oameni ale căror intenții nu îmi sunt foarte clare, și, desigur, nici multora dintre dumneavoastră. Sunt oameni care nu caută decât noduri în papură în privința a tot ceea ce s-a realizat în orașul nostru și despre care nu știm dacă au de gând să continue sau să abandoneze aceste proiecte și să se ocupe de cine știe ce altceva.

Acum, mai mult ca oricând, mi-aș dori ca toți cei care au încredere în mine să îmi fie alături și, împreună cu echipa mea, să ne facem datoria față de orașul nostru, față de noi, locuitorii lui, și cei care vor veni după noi, lăsându-le moștenire o „casă” modernă, curată, sigură, de care să le fie drag.

Cetățeni ai orașului Pantelimon, prieteni, vă asigur că nu voi face niciun compromis electoral cu niciun alt contracandidat, că nu am vreo înțelegere ascunsă cu nimeni altcineva în afară de dumneavoastră, locuitorii acestui oraș. Voi sunteți cu adevărat echipa mea în care am încredere, dumneavoastră sunteți cei care mi-ați fost alături când v-am cerut sprijinul sau m-ați certat cu onestitate atunci când am greșit, cei cu care am trecut prin bune și rele. Împreună, noi suntem garanția că Pantelimonul este și va fi în mâini bune!

 

Al dumneavoastră,

 

Marian Ivan