@ 60 de persoane, tineri și personal al autorităților publice, vor învăța cum se obțin mai ușor finanțări pentru dezvoltarea unei afaceri

Primăria orașului Pantelimon a găzduit, vineri, evenimentul de prezentare a unui proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 având ca scop principal formarea unor grupuri de tineri în domeniul accesării fondurilor europene pentru afacerile locale.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 652

Proiectul cofinanțat prin Programul Opera­țional Capacitate Administrativă ­ (POCA) își propune implicarea Asociației Centrul de Acțiune și Responsabilitate Socială și Socio-medicală (CARSS) în creșterea capacității a 20 ONG-uri și parteneri sociali în domeniul dezvoltării tinerilor antreprenori, prin implicarea inovativă a acestora în formularea și dezvoltarea locală de politici la nivelul orașului Pantelimon, din județul Ilfov.

Marian Usturoi, pre­șe­dintele asociației CARSS, a explicat cu ocazia conferinței de prezentare a proiectului, că obiectivul principal al acestuia este creșterea capacității ONG-urilor de a formula și a promova dezvoltarea locală. ”Pe lângă dezvoltarea capacității ­ONG-urilor și a partenerilor sociali în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, ne dorim ca tinerii și persoanele din cadrul autorităților publice din comunitățile în care ne aflăm să fie mai implicate în piața publică și să participe constructiv la procesele decizionale, fie găsind o modalitate de comunicare mai eficientă cu UAT-urile, fie de a sprijini UAT în acțiunile pe care le întreprinde”, a explicat Marian Usturoi. Alt­fel spus se dorește ca acest proiect să permită și facilitarea interacțiunii cetățenilor cu autoritățile și dezvoltarea unor mecanisme de dialog.

Cursuri și instruiri, astfel ca oportunitățile de finanțare să fie și mai bine cunoscute

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este instruirea nonformală a unui grup țintă format din 60 de persoane, atât tineri cât și personal al autorităților publice, în domeniul accesării fondurilor europene. ”Vor fi organizate cursuri și instruiri pe tema accesării fondurilor europene, având în vedere oportunitățile existente de accesare a fondurilor europene pentru perioada 2021 – 2027, dar totodată, vom avea și o campanie de informare și de conștientizare cu privire la importanța dezvoltării tinerilor antreprenori, în acest sens fiind important ca ei să aibă sprijinul UAT și, de ce nu, al nostru, al ONG-urilor. Totodată, la nivelul proiectului, se vor dezvolta și se va elabora, atât o strategie de comunicare la nivel antreprenorial, care va fi distribuită personalului din primării și cetățenilor care doresc să dialogheze într-o nuanță profesională corectă cu UAT, precum și un ghid de bune practici pentru tânărul antreprenor în contextul european”, a mai explicat Marian Usturoi. Astfel, tinerii interesați de dezvoltarea unei afaceri vor putea afla mai ușor care sunt liniile de finanțare, unde se încadrează, cum se încadrează, care este rolul fondurilor europene, ce se poate dezvolta cu ele, cum poate fi demarată o afacere, dar și cum ar trebui să îi ajute autoritățile publice și mai ales, cum se poate crea un sistem de sprijin reciproc pentru astfel de obiective.

Platformă online de susținere a antreprenoriatului

Proiectul își mai propune și dezvoltarea unei platforme online de comunicare, care are ca scop susținerea antreprenoriatului. Orice persoană care se va loga în platformă, va putea găsi informații esențiale cu privire la mediul antreprenorial din zonă. Platforma va dispune și de un modul de comunicare prin intermediul căruia se pot pune întrebări. ”Acolo unde știm și putem, vom răspunde în scris, în cadrul platformei, cu răspunsuri vizibile pentru toți participanții de pe platformă, iar acolo unde nu ne descurcăm și nu știm despre ce este vorba, vom ruga persoanele din UAT sau din departamentele de specialitate ale primăriilor să ne sprijine. Va fi o comunicare eficientă, astfel că tinerii nu vor mai fi nevoiți să meargă la primărie, să bată la uși, să găsească o rezolvare și vor putea veni deja pregătiți, vor ști unde să meargă, după ce au fost deja informați cu privire la aspecte esențiale legate de accesarea fondurilor. Ca grup țintă în cadrul proiectului, avem reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai partenerilor sociali, diferite societăți, deconcentrate, personal al autorităților publice și, nu în ultimul rând, cetățeni din Pantelimon și Popești-Leordeni”, a mai spus Marian Usturoi.

Acesta a mai precizat că deși proiectul lansat pe 12 septembrie 2022 a pornit destul de greu, speră că va avea o implementare corectă și un final fericit. Cursurile de formare pe tema oportunităților de finanțare în exercițiul bugetar 2021 – 2027 vor dura câte trei zile pentru fiecare dintre cele trei grupe formate din câte 20 de cursanți care vor fi instruiți în cadrul proiectului.

Mai mulți bani

Răzvan Stancu, reprezentant al Asociației Progresson, a precizat, la rândul său, că sunt foarte mulți bani europeni care pot fi atrași. ”Aș putea spune chiar, la un nivel nemaintâlnit, în istoria României, și ar trebui o conlucrare destul de bună astfel încât să reușim și noi să recuperăm ecartul față de țările din zonă. Cred că cel mai important lucru ar fi ca fiecare tânăr să încerce, să fie sprijinit, să aibă un mentorat, astfel încât să știe să întocmească un plan de afaceri, chiar dacă nu va reuși să ajungă o firmă mamut Tinerii trebuie sprijiniți, îndrumați și noi trebuie să fim cât mai aproape de ei și să îi sprijinim în toate demersurile pe care le vor face”, a menționat acesta. Răzvan Stancu ne-a mai precizat că un proiect similar a fost lansat pe 11 mai, în comunele 1 Decembrie, Vidra și Jilava, având ca obiectiv creșterea capacității de comunicare între UAT, instituțiile publice și ONG-urile de pe raza acestor trei localități, 25 ls număr, pentru accesarea fonduri europene pentru exercițiul 2021-2027 și creșterea capacității de absorbție.