Un ordin nepublicat falimentează crescătorii de animale

Crescătorii de animale se confruntă cu o situație absurdă: din cauza unui ordin nepublicat, fermierii nu pot primi banii pentru subvenții. Mai precis este vorba de sumele pe care aceștia trebuie să le primească pentru bunăstarea animalelor.

Funcționarii au decis să schimbe regulile în această privință pe ultima sută de metri, iar actul normativ ar fi trebuit publicat în urmă cu câteva luni. În aceste condiții, crescătorii de animale – în speță cei cu ferme de suine, dar și crescătorii de păsări -, riscă să piardă totul și să ajungă la faliment.

Între ciocan și nicovală

În acest moment, situația este total blocată, la fel ca și banii cuveniți fermierilor. „Fermierii sunt între ciocan și nicovală: fără Ordinul de sancțiuni, se întârzie plățile pe bunăstare la animale pe 2016. Cu Ordinul de sancțiuni în forma actuală, crescătorii de porci vor intra in faliment! După cea de a patra rundă de discuții desfășurată la sediul MADR între reprezentanții fermierilor și ai Autorității de management, fermierii au înțeles că până la apariția Ordinului de sancțiuni pe anul 2016 nu vor primi banii pe bunăstare. Și mai îngrijorător este că de acest nou ordin nu s-a știut până în luna noiembrie, iar fermierii
l-au perceput ca pe o glumă de prost gust”, se arată în într-un comunicat al Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) condusă de președintele Mary Pană.

Reguli schimbate la finalul anului

„Reprezentanții ministerului propun practic în acest ordin ca fermierii care au crescut mai mult de 2,3 serii în 2016 să nu mai primească bani pe bunăstare. APIA și-a dat acordul, prin adeverințele eliberate, pentru 3-3,5 serii, fermierii au luat de la bancă, cu încredere, bani în avans. Acest nou tertip va pune cu siguranță pe butuci creșterea porcilor în România. Este inadmisibil ca regulile să fie schimbate la sfârșitul anului!”, explică ACEBOP de ce fermierii riscă să piardă toți banii.

Fermierii amenință cu justiția

„Semnalul de alarmă pe care îl transmitem conducerii ministerului este să NU intre în acest joc periculos. În urma lui, vom fi târâți toți în justiție: fermieri, APIA,
MADR. Unii au eliberat adeverințe, alții au încasat avansuri. Atragem atenția asupra ordinului, care este neconstituțional prin aplicarea lui retroactivă. Rugăm pe această cale toate asociațiile să susțină poziția fermierilor și juriștii din MADR să revizuiască Ordinul de sancțiuni propus de Autoritatea de Management. Mare atenție!Nu ne putem juca cu afacerile și cu viețile fermierilor”, este semnalul de alarmă tras de ACEBOP.