Această apreciere a fost făcută de fostul președinte Traian Băsescu. El a declarat că summit-ul de la Varșovia a fost cel mai dur din cele 5 la care a participat.

Băsescu apreciază că această întrunire a aliaților are rol preventiv la adresa Rusiei. „Summit-ul NATO a fost cel mai dur summit pe care eu l-am văzut — am participat la cinci, dar cel mai dur și nu amenințător, preventiv la adresa Rusiei: Atenție că sunteți la linia roșie! Se lasă și poartă de dialog, dar nu așteptând, ci înarmându-ne. Spre exemplu, pentru Marea Neagră se are în vedere întărirea capacităților aeriene și navale care se vântură prin Marea Neagră. România s-a întors cu poziții globale și aici încercarea de a trage foloase din eșecuri e copilărească. România avea un succes dacă avea o brigadă NATO pe teritoriu și nu o brigadă românească. Dar nu s-a putut, nu s-a putut. Dar tratează lucrurile la nivel global, pentru că Marea Neagră este reconfirmată ca fiind zonă de risc și de instabilitate, ca și Marea Baltică, ca și Marea Mediterană. Deci avem foloase de securitate, dar nu proiecte naționale”, a arătat Băsescu.

Țările baltice, risc mai mare decât România

El a spus că deciziile luate la Varșovia pot însemna că cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, precum și Polonia „sunt într-un risc mai mare decât România” și că s-a considerat că riscul de invazie este mai mare în acea zonă.

 

Fostul președinte a mai arătat că documentele Summit-ului arată „o voință incredibilă” pentru descurajarea actelor de agresiune din partea Rusiei și că acestea vorbesc în primul rând despre „descurajare” și mai apoi de „apărare”.