Ungaria își va spori gradual, până în anul 2026, cheltuielile pentru apărare până la nivelul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 0,95% în prezent, a anunțat joi ministrul ungar al apărării, Istvan Simicsko, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Ungaria, care a aderat la NATO în 1999, alocă pentru apărare o proporție mai mică din buget în comparație cu alte state membre din flancul estic al Alianței, precum Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România și Bulgaria.
Deși cheltuielile militare în rândul țărilor membre ale NATO au sporit după anexarea Crimeii de către Rusia și izbucnirea crizei din estul Ucrainei, doar Marea Britanie, Polonia, Grecia și Estonia alocă în prezent cel puțin 2% din PIB pentru apărare, nivel decis la Summitul din Țara Galilor din septembrie 2014.
Oficiali militari de rang înalt din NATO și Uniunea Europeană au cerut creșterea cheltuielilor militare după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării posibilitatea ca Washingtonul să protejeze în continuare statele aliate care nu cheltuiesc suficient pentru propria lor apărare.
Simicsko a declarat pentru Reuters că bugetul militar al Ungariei va spori anual cu 0,1% din PIB, ceea ce înseamnă o creștere până la 350 de miliarde de forinți (1,21 miliarde dolari) în acest an. ”Până în 2026 vom putea atinge 2% (din PIB)”, a spus el.
El a adăugat că Ungaria va pune în aplicare un program de dezvoltare a domeniului apărării care va include achiziționarea de elicoptere militare. Patru dintre elicopterele rusești Mi-17 din flota aeriană ungară au fost modernizate.
Unele dintre elicopterele aflate în dotarea forțelor militare ungare au fost desfășurate pentru a patrula la frontiera cu Serbia, graniță care este și a spațiului Schengen.
”Nu aș exclude posibilitatea ca oferta pentru licitația de elicoptere să fie prezentată înaintea alegerilor din 2018. Trebuie să funcționăm până atunci și de aceea am luat decizia de a moderniza unele dintre elicopterele noastre rusești”, a afirmat ministrul ungar.
Istvan Simicsko a refuzat să precizeze numărul și tipul elicopterelor pe care țara sa intenționează să le cumpere, dar a menționat că o forță de 30-40 de elicoptere ar fi considerată ‘semnificativă’ în regiune pentru o țară de mărimea Ungariei.
”Dacă vom cumpăra 10, atunci ar fi mai mult decât avem în prezent”, a adăugat el.