Trecerea de la sezonul rece la cel primăvăratic va crește numărul cazurilor de răceală și gripă, atenționează specialiștii. Ca să nu fii nevoit să suporți simptomele chinuitoare ale virozelor respiratorii sezoniere, trebuie să-ți îmbunătățești imunitatea. Usturoiul constituie un adevărat laborator chimic, fiind cel mai eficient medicament natural care luptă cu virușii, un bun protector al inimii și adjuvant în multe alte boli. Și adaugă un plus de savoare mâncărurilor.

Ce-i atribuie proprietăți miraculoase usturoiului?

vitamina A – protejează pielea și mucoasele, și totodată, asigură buna funcționare a sistemului osos și nervos. Vitamina A îți este indispensabilă pentru o vedere bună, pentru sănătatea dinților și a gingiilor, pentru menținerea elasticității pielii și creșterea rezistenței organismului la infecții,

vitamina B – o serie de vitamine din complexul vitaminic B se regăsesc în usturoi. Acestea îți dau energia de care ai nevoie în timpul zilei, îți protejează inima, te ajută să previi anemia, oboseala fizică și psihică, te țin departe de depresie și te calmează când ești supus unor stări tensionate,

vitamina C – este esențială ca să poți duce o viață normală. Vitamina C este elementul care te protejează de tumorile cancerigene, de astm bronșic și alergii. În plus, îți încetinește îmbătrânirea, adaugă un plus de sănătate părului, îți accelerează vindecarea rănilor, îți scade colesterolul, îți menține sănătatea oaselor, a danturii și face ca organismul tău să fie mai rezistent împotriva infecțiilor, 

calciu – este un nutrient de bază pentru a-ți menține sănătatea la orice vârstă. Acesta îți solidifică oasele, dantura, îți îmbunătățește funcționarea sistemului muscular și îți protejează organele interne, fiind responsabil și de buna funcționare a inimii, 

iod – asigură funcționarea corectă a glandei tiroide și îți conferă un plus de energie,   

potasiu – te ajută să ai creierul sănătos, să te concentrezi și să ai o memorie cât mai bună, să-ți păstrezi calmul și în situații tensionate și îți asigură un somn liniștitor.

Regimul pentru scăderea zahărului din sânge

Consumând câte trei căței de usturoi pe zi, ai putea scăpa și de glucoza excesivă din sânge. O linguriță de usturoi pisat, adăugat la o linguriță de ulei de măsline sau ulei de soia, consumat seara, înainte de culcare, ajută ficatul să func­ționeze co­rect și te revigo­rează.

Cura cu usturoi pentru o inimă sănătoasă

Pune 350 de grame de usturoi zdrobit într-un borcan de sticlă și toarnă peste el 200 mililitri de alcool de 95-96 de grade. Închide borcanul ermetic și dă-l la frigider cam 10 zile, amestecând zilnic. A 11-a zi, filtrează totul printr-o strecurătoare deasă, fină sau prin tifon. Lichidul pe care l-ai obținut mai lasă-l la frigider încă două zile, în același borcan, închis bine. Începe cura cu tinctura de usturoi, luând câte o picătură la micul dejun, două picături la prânz și trei picături la cină. Le poți pune în lapte sau chiar în apa de băut și consumă lichidul cu puțin înainte de masă. Menține această cură cel puțin cinci zile. În felul acesta scazi tensiunea arterială, detoxifici sângele și cureți arterele de depunerile de grăsime, prevenind boli grave ale inimii.

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

Aspic cu legume

Ingrediente:

l 5-6 ciuperci proaspete l 5-6 bucăți de soia (ca pentru șnițel)l 3 căței de usturoi l 200 gr mazăre verde congelată l 1 ardei gras roșu l 1 ardei galben l 1 morcov l 1 lingură de vegeta l 1 plic de gelatină l piper, după gust.

Mod de preparare:

Fierbe mazărea cu morcovul, usturoiul, vegeta, piperul și bucățile de soia. Pentru că morcovul fierbe mai greu, pune întâi morcovul, și când acesta este fiert cam pe jumătate, adaugă mazărea și soia. Apoi, scoate toate ingredientele și lasă-le la răcit. Fierbe ciupercile în apă cu puțină sare. Spală ardeii și pune-i la fiert în supa în care au fiert mazărea și celelalte ingrediente. Între timp, taie baghete de soia și morcov. Procedează la fel cu ciupercile și ardeiul gras, după ce se fierb. Ulterior, așează-le frumos în forma de aspic. Dizolvă gelatina conform instrucțiunilor de pe plic și adaug-o supei în care au fiert legumele. Potrivește de sare și piper, după gust, și toarn-o în forma de aspic, peste legume. Dă-o la frigider ca să se închege.

 

Pește cu sos de usturoi

Ingrediente:

l 125 ml de bere l 80 ml ulei de măsline l 50 g pesmet l 50 gr de făină amestecată cu un vârf de cuțit de praf de copt l 4 fileuri de pește (fără pieliță) l 1 ou. Pentru sos: l 80 ml ulei de măsline l 4 căței de usturoi (zdrobiți) l 2 cartofi mari cruzi l 1 lingură de oțet alb l sare și piper

Mod de preparare:

Taie fileurile în două (pe lung) și lasă-le la scurs. Între timp, într-un castron, cerne făina și praful de copt și încorporează, puțin câte puțin oul bătut cu bere. Amestecă ușor, până când se absoarbe tot lichidul și obții un aluat neted. Încinge uleiul într-o tigaie, dă peștele prin aluat, apoi prin pesmet și prăjește-l, pe fiecare parte, până când se rumenește frumos. Pentru sos, taie cartofii cubulețe și fierbe-i aproximativ șapte-opt minute. Scoate-i, scurge-i de apă și pasează-i cu furculița. Adaugă usturoiul, oțetul, sarea și piperul și amestecă bine până obții un sos pe care să-l servești cu peștele cald.

 

Supă cremă de ciuperci cu usturoi

Ingrediente:

l 400 gr de ciuperci l 50 gr de unt sau margarină l 2 cepe l 2 cartofi l 2 linguri de ulei de măsline l 2 căței de usturoi l 1 l de supă de legume l 1 țelină l 1 morcov l crutoane de pâine l sare, piper și usturoi, după gust.

Mod de preparare:

 

Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit în unt, apoi adaugă morcovul tăiat rondele și țelina feliată. După câteva minute, adaugă și ciupercile tăiate lame și călește toate legumele încă zece  minute. Pune și cartofii tăiați cubulețe și toarnă supa de legume. Lasă să fiarbă la foc potrivit. Dacă mai e nevoie, mai completează cu supă și lasă la fiert până când toate legumele se înmoaie bine. Apoi lasă să se răcească supa și legumele, și trece totul prin blender, până se formează crema. Usturoiul adaugă-l la sfârșit, când ai obținut supa cremă. Tot atunci, presară și sarea și piperul, după gust. Pentru aspect, poți adăuga, în ploaie, pătrunjel tocat mărunt și câteva crutoane.