Vaccinarea copiilor protejează implicit și restul familiei
Pentru informații suplimentare consultați medicul!

Și la centrul de vaccinare din Vidra, vaccinarea pediatrică a început, în mod special, pentru copiii din Ilfov, dar medicii au anunțat că sunt bineveniți toți cei care doresc să se vaccineze anti-COVID-19, fără restricții.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 586

Centrul de vaccinare din Vidra a fost dat în folosință pe 26 ianuarie, într-o primă etapă fiind programați pentru data de 30 ianuarie, primii 10 copii, din cauza restricțiilor referitoare la deschiderea flacoanelor, astfel să nu se piardă nicio doză de vaccin.

S-au vaccinat toți copiii cu vârste între 5 și 11 ani programați și nu s-au înregistrat reacții adverse la niciunul dintre micii pacienți. ”Așteptăm în continuare venirea copiilor la vaccin. Cel mai mic copil care s-a vaccinat la centrul din Vidra până acum, avea vârsta de 6 ani”, ne-a declarat dr. Alexandra Baciu.

Specialistul a mai precizat că, din păcate, și în acest centru de vaccinare, adresabilitatea este foarte scăzută, ceea ce îngreunează și mai mult procesul de vaccinare. ”Încercarea noastră de a-i comasa pe copii la vaccinare, în continuare nu este prea reușită, pentru a nu deschide mai multe flacoane și pentru a nu irosi dozele de vaccin, deoarece cei mici depind foarte mult de programul părinților. În plus, mulți părinți vor să îi țină și câteva zile sub observație pe copii după vaccin să vadă dacă au reacții sau nu”, ne-a mai declarat dr. Baciu.

Deși sunt provaccinare, se pare că totuși mulți părinți sunt destul de sceptici și nu au curajul să își aducă copiii să se vaccineze. ”Încercăm în continuare să îi îndrumăm pe părinți să vină la vaccin. Așteptăm să se facă mai multă promovare. Probabil că mulți dintre părinți așteaptă primii copii vaccinați, să vadă ce se întâmplă, dacă sunt bine, dacă nu există reacții etc. Așa a fost și la campania pentru adulți. Foarte mulți au așteptat să vadă ce se întâmplă cu cei vaccinați”, ne-a mai spus medicul.

În privința adulților, dr. Alexandra Baciu spune că într-un număr scăzut, totuși cetățenii vin să se vaccineze, și nu doar din Vidra, ci și din alte comune ale Ilfovului sau chiar din București. ”Vin cetățeni și pentru doza 3, dar și pentru prima doză. Vin și tineri, și persoane în vârstă. Am avut chiar și o doamnă în vârstă de 100 de ani care a venit să își administreze doza booster. Nu predomină o anumită categorie de persoane dornice de vaccinare”, a precizat dr. Alexandra Baciu.

Persoanele interesate să se programeze direct la centrul de vaccinare din Vidra sau cele care doresc să afle mai multe informații despre vaccinare, pot suna la nr. de tel 0755.094.802.

Vaccinarea copiilor protejează implicit și restul familiei

Potrivit specialiștilor, obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejați împotriva infecției SARS-CoV-2 și de a reduce povara generală a bolii la această grupă de vârstă. Nu toți copiii din această grupă de vârstă au același risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală. Riscul de a dezvolta o formă severă de boală nu este însă de neglijat chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice. Vaccinarea copiilor împotriva ­COVID-19 asigură protecție împotriva bolii, protejează împotriva apariției formelor severe până la cele critice de boală și reduce riscul de spitalizare. Vaccinarea asigură protecție nu numai împotriva efectelor imediate ale ­COVID-19, cât și împotriva efectelor pe termen lung, complicații de tipul miocarditei, sindromului multiinflamator sistemic și a formei persistente de boală. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copilul de apariția sechelelor determinate de sindromul post-COVID, o situație care poate afecta calitatea vieții pe o perioada de timp, potrivit specialiștilor.

Medicii mai spun că este important de men­ționat că prin vaccinare scade rata de transmitere a infecției cu SARS CoV-2 și astfel copii cu vul­nerabilități ­medicale sau cei cu nevoi speciale ar putea avea asigurat accesul în siguranță la educație. Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani poate ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare și a membrilor familiei care pot avea un risc crescut de a se îmbolnăvi foarte grav dacă sunt infectați.

În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil. Copiii pot avea unele reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină. Aceste reacții adverse arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală; de obicei reacțiile adverse vor dispărea în maxim câteva zile, iar acestea nu apar la toți copiii.

În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită. Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva ­COVID-19 care au fost raportate sunt: reacțiile locale, la locul de injecție (durere locală, roșeața, tumefacție) și reacțiile generale (cele mai frecvent întâlnite sunt oboseală, durere de cap, febră, frisonul, durerile musculare și greața). Reacțiile raportate sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și se remit în una sau două zile.

Monitorizarea pentru siguranța vaccinurilor ARNm COVID-19 se efectuează într-un program cuprinzător coordonat de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) și datele se centralizează la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Pentru informații suplimentare consultați medicul!

Conform ­Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vaccinurile împotriva COVID-19 se pot administra simultan sau la orice interval de timp cu alt vaccin cuprins în Programul Național de Vaccinare destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piața în România. Administrarea acestor vaccinuri poate fi realizată în condiții depline de siguranță atât persoanelor care au primit doza 1, cât și a persoanelor care au primit doza 2 de vaccin antiCOVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 5 ani și peste, indiferent dacă au prezentat în istoric o formă asimpto­matică sau simpto­matică de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Nu este necesară determinarea titrului de anticorpi anti-SARS-CoV-2 înainte de administrarea vaccinului. Până în prezent nu a fost stabilită valoarea titrului de anticorpi care poate să ofere protecție față de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă părinții au îngrijorări cu privire la antecedentele reacțiilor alergice ale copilului, ar trebui să discute istoricul copilului cu medicul pediatru înainte de a-l programa pentru vaccinare.